Savez za Željeznicu

Predstavljen novi projekt sigurnosti na ŽCP-ima

Predstavljen novi projekt sigurnosti na ŽCP-ima

U Parizu je 11. svibnja predstavljen projekt SAFER-LC (Safer Level Crossing) pod vodstvom Međunarodne željezničke unije

Prvi sastanak povodom predstavljanja projekta održane je u Parizu, 11. svibnja ove godine. Sastanku je prisustvovalo oko 40 sudionika koji su predstavljali 17 partnera na projektu iz 10 država (Europe i Turske). Projekt SAFER-LC financiran je od strane Europske Komisije iz programa Horizon 2020 i bavi se pitanjem sigurnosti na željezničko cestovnim prijelazima.

Projekt će trajati 36 mjeseci i cilj mu je poboljšati sigurnost i umanjiti rizik na željezničko cestovnim prijelazima. To se planira učiti kroz razvoj inovativnih rješenja i alata za proaktivno upravljanje i planiranje infrastrukture željezničko cestovnih prijelaza.

Jean-Pierre Loubinoux, generalni direktor UIC-a, započeo je sastanak sa riječima – „nakon rješavanja primarnog uzroka smrtnih slučajeva na mjestima u vlasništvu željeznice (samoubojstva i nezakonite radnje) u sklopu projekta EU RESTRAIL koji je završio u rujnu 2014. godine, bilo je logično da se pozabavimo problemom sigurnosti na željezničko cestovnim prijelazima u sklopu projekta SAFER-LC.“

Projekt će se fokusirati i na tehnička rješenja kao što su sustavi pametne detekcije i sustavi komunikacije infrastrukture i vozila. Uz to će se analizirati ljudsko djelovanje kako bi se infrastruktura maksimalno prilagodila krajnjem korisniku. Sve to trebalo bi rezultirati povećanjem suradnje raznih dionika iz različitih modova prijevoza.

Projektom su planirani i pilot projekti (aktivosti) kojima bi se trebala testirati nova tehnička i ne-tehnička rješenja. To bi se trebalo odvijati diljem Europe čime će se testirati njihova izvedivost i ocijeniti njihova izvedba.

Pripremio: Marin Dokoza

Izvor: uic.org

© 2020 Savez za Željeznicu