Savez za Željeznicu

VHB – Verkehrsverbund Hegau Bodensee

VHB – Verkehrsverbund Hegau Bodensee – Prometno-tarifna unija Hegau Bodensee

logo

Regija: Okrug (Landkreis) Konstanz, pokrajina Baden-Württemberg, Njemačka

Središte: Konstanz (83.500 stanovnika), Njemačka

Veći gradovi: Singen (45.000), Radolfzell (30.000), Stockach (16.000), Engen (10.000)

Površina: 818 km2

Stanovnika: 276.000

Gustoća naseljenosti: cca 337 stanovnika na km kvadratni

Prijevoznika: 9

Broj putnika: 16 milijuna godišnje

Stajališta: 24 stajališta/kolodvora vlaka

Putnički kilometri: 215 milijuna, od toga 99 milijuna vlakom i 116 milijuna autobusima

Okrug Konstanz nalazi se na samom jugu Njemačke, na obalama Bodenskog jezera. Okrug sadrži mnoštvo privrednih i turističkih sadržaja. Gospodarstvo se sastoji od niza uglavnom malih i srednjih poduzeća, te nešto većih poduzeća koje se bave razvojem visoke tehnologije. U Sigenu se nalazi i sjedište svjetski poznatog prehrambenog diva MAGGI.

Regija je također intenzivno orijentirana turizmu koji je na cijelom području, pa tako i na sjevernom dijelu jezera, izuzetno razvijen. Osim brojnih hotela regija nudi i veliki broj izvan pansionskih sadržaja za turiste. Jedan od glavnih nosivih stupova turizma je i izvrstan sustav javnog prijevoza koji turiste brzo i učinkovito razvozi do niza atraktivnih turističkih destinacija u okrugu.

dscf55857_26_04_11_konstanz1

Javni se prijevoz temelji na željeznici. Glavna željeznička linija prometuje od Konstanza preko Radolfzella do Singena i Engena. Vlakovi većim dijelom dana njome prometuju s polascima svakih pola sata. Prijevoznik lokalnih vlakova njemačka je podružnica švicarskih federalnih željeznica SBB-CFF-FFS. Desetak stajališta uz prugu ujedno su i stajališta lokalnih autobusnih linija. Regionalni vlakovi dionicu od Engena do Konstanza dugu 46 kilometara prevale sa svim zaustavljanjima za 48 minuta. Prugom dodatno svakih dva sata prometuju i IRE (InterRegioExpress) vlakovi Njemačkih željeznica DB. Pruga je elektrificirana, dvokolosiječna i omogućava najveću brzinu od 140 km/h.

Druga željeznička linija dizelska je i povezuje Radolfzell i Stockach i duga je 17 kilometara. Po njoj prometuju dizelske garniture željeznice HZL (Hohenzollerische Landesbahn) i to veći dio dana s polascima svakih pola sata.

dscf55926_26_04_11_konstanz

Singen i Konstanz imaju veliki broj linija regionalnih i IC vlakova koji ih povezuju s mnogo velikih gradova u Njemačkoj i Švicarskoj.

Čitavo područje tarifne unije primjenjuje jedinstvene prijevozne karte koje je moguće lako kupiti na automatima na svim stajalištima i kolodvorima. Zanimljivo je napomenuti da u tarifnoj uniji sudjeluje i nekoliko brodskih linija na jezeru Boden.

Čitav sustav predstavlja odličan primjer kako i regije s malim brojem stanovnika mogu imati vrlo učinkovit sustav javnog prijevoza i visoku mobilnost stanovništva i turista.

Fotogalerija:

VHB – Prometno-tarifna unija Hegau Bodensee

Linkovi:

VHB – službene stranice

Promotivni film – Youtube

© 2024 Savez za Željeznicu