Savez za Željeznicu

VL Graz

Verbund Linie Graz – Verkehrsverbund Steiermark

verbund_linie

Regija: pokrajina Štajerska Austrija

Središte: Graz (cca 250.000 stanovnika)

Veći gradovi: Leoben (25.000), Kapfenberg (21.000), Bruck an der Mur (13.500), Knittelfeld (11.000), Leibnitz (7.500)…

Površina: 16.392 km2

Stanovnika: 1.210.000

Gustoća naseljenosti: 74 stanovnika na km kvadratni

Prijevoznika: 60 (s 4.500 zaposlenih)

Broj putnika: 109 milijuna godišnje

Stajališta: 7.500

Broj linija: 500

Prometno-tarifna unija Štajerske u Austriji primjer je koji se nalazi vrlo blizu Hrvatske i po svojoj uspješnosti spada u red najboljih sustava javnog prijevoza u Europi. Sustav jasno pokazuje kako je na području s puno malih gradova koji gravitiraju kako međusobno tako i u glavni grad regije koji je srednje veličine moguće organizirati prometno-tarifnu uniju i da ona može donijeti velike prednosti za korisnike, prijevoznike i čitavu regiju. Kvalitetan javni prijevoz u Štajerskoj bitno je povećao mobilnost stanovništva, a time je neizravno utjecao na vrlo visok bruto nacionalni proizvod kojeg ta regija uživa. Štajerska uz to ima i 3,8 % postotni rast BNP-a što je najviše u Austriji. Javni prijevoz donio je i brojne prednosti turizmu jer je uvelike utjecao na mobilnost turista i povećanje vanpansionske potrošnje.

dscf49226_27_10_10_spielfeld_strass1

Prometno-tarifna unija Štajerske nastala je iz potrebe da se na području pokrajine smanji zagađenje i prometne gužve a poveća mobilnost stanovništva te se očuva priroda za sve više turista koji dolaze. Također se željelo povećanom mobilnošću stanovništva utjecati na to da se ljudi iz manjih sredina ne iseljavaju i da tamo kvalitetno žive.

Verbund Linie Graz nastao je tako 1994. godine i djelovao je na širem području Graza. 1997. godine počinje djelovati na području čitave pokrajine Štajerske. Sustavom upravlja Transportna uprava koja izrađuje vozne redove, usklađuje različite prometne modove, prikuplja novac od prodaje karata i subvencije te ih razdjeljuje prijevoznicima, radi marketing javnog prijevoza i njegov razvitak. Planiranje prometa i razvoj sustava temelji se na velikom broju praktičnih istraživanja na terenu koja se gotovo neprestano provode.

Čitava je Austrija podijeljena na 8 prijevoznih područja i svakom upravlja pojedina Transportna uprava. Prometno-tarifne unije zakonska su obaveza u Austriji od 2000. godine.

Linkovi:

Fotogalerija – Javni prijevoz u Štajerskoj

VL – službene stranice

VL – Wikipedia

Tramvaj Graz – Wikipedia


© 2024 Savez za Željeznicu