Savez za Željeznicu

Novi kolodvor jača identitet grada Rige

Novi kolodvor jača identitet grada Rige

Na međunarodnom natječaju za projekt rekonstrukcije glavnog željezničkog kolodvora u Rigi pobijedili su danska arhitektonska tvrtka PLH sa tvrtkom  Cowi kao partnerom. Time će kolodvor postati multimodalno prometno čvorište. Izgradnja uključuje i most iznad rijeke Daugava, kao dio projekta Rail Baltica. Završetak izrade projekta predviđen je početkom 2018. godine, a početak izgradnje očekuje se tijekom 2022 godine.

U prvi plan stavljena je konstrukcija sa jakim vizualnim identitetom koji se ističe u panorami grada, čime kolodvor postaje jedan od orijentira, rekli su u PLH-u. Nadstrešnice, izgrađene u obliku svodova sa motivima paprati, ističu ljepote secesijskog stila gradnje, tvoreći pritom veliki prostor koji svojom veličinom podsjeća na „sakralnu arhitekturu“ pri čemu se stvaraju trenuci čudesne ljepote, ostavljajući snažan dojam i nezaboravno mjesto dolaska i odlaska. Glavni element projekta je uklanjanje nasipa između rijeke i kolodvora kako bi se ponovno uspostavila veza između trga sa tržnicom i urbanog područja grada.

Željeznički most  dizajniran je tako da izgleda lagano i kao da “lebdi“, a u njega bit će integrirane biciklističke i pješačke staze.

“Naš prijedlog donosi koherentno, glatko i živuće infrastrukturno čvorište koje spaja grad i jača postojeći identitet grada Rige“, rekao je Steen Enrico Andersen, glavni arhitekt na projektu i partner kompanije PLH. “Zeleni bedem, voda, povijesni grad i tržnica elementi su identiteta grada Rige. Služeći se holističkim pristupom pri razvoju prometnog i urbanog prostora pomakli smo granice i u prvi plan postavili javni prijevoz, pješake i bicikliste pri čemu smo stvorili poželjan i održiv grad“.

Baiba Rubesa, predsjedateljica projekta Rail Baltica, čestitala je PLH-u i Cowi u ime tri baltičke države. “Projekt kolodvora jedinstven je po tehnologiji,  financiranju i velikom broju sudionika.“ rekla je Rubesa. “Nalazi se u samom srcu Rige gdje svakoga dana spaja mnoštvo ljudi i najkompleksnije je mjesto između sve tri baltičke države.“

© 2023 Savez za Željeznicu