Savez za Željeznicu

Željeznička industrija za više zajedništva

Željeznička industrija za više zajedništva

Na inicijativu tvrtke DIV, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je prošli tjedan sastanak tridesetak predstavnika željezničkih tvrtki, industrije i agencija na temu stanja u željezničkoj industriji, mogućnostima zajedničkog apliciranja na željezničke projekte te budućem zajedničkom djelovanju u Hrvatskoj i inozemstvu.
Cilj sastanka bio je osnažiti sve tvrtke koje su, unatoč problemima, opstale u željezničkoj industriji te pomoći u povećanju plasiranja domaćih proizvoda na projekte željezničke infrastrukture, opreme i vozila u Hrvatskoj i regiji.


Većina sudionika sastanka, među kojima je bilo i niz članica Saveza za željeznicu, od ALTPRO-a, RŽV-a Čakovec i HŽ Carga do DIV-a i CIOS-a, požalila se na nemogućnosti dobivanja planova investicija u željezničkim tvrtkama koji bi im poslužili za preventivnu pripremu i prilagodbu vlastitih proizvodnih programa potrebama željezničkih investicija.

Na sastanku je zaključeno to da će HGK Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta uputiti dopis sa zamolbom za organizaciju zajedničkog sastanka na kojem bi se razmotrili problemi koji su uzrokovali smanjenje radnih mjesta u željezničkoj industriji u Hrvatskoj. Također se mora vidjeti status i mogućnosti suradnje sa tvrtkom Pružne građevine i njihova aktivnijeg sudjelovanja u Klasteru željezničke infrastrukture, radi izrada aplikacija na natječaje za investicije u željeznicama u Hrvatskoj i regiji te drugih mogućih zajedničkih nastupa na domaćem i stranom tržištu.

Dogovoreno je i to da će se ponovo aktivirati Zajednica proizvođača za željeznice, na način da će se organizirati izborna skupština i donijeti program rada u kojem će se definirati daljnje aktivnosti, kao što su npr. definiranje zajedničkih nastupa na sajmovima, B2B misije u drugim zemljama, tiskanje nove brošure Zajednice kao i digitalnog kataloga.
Radi boljeg praćenja dostupnih natječaja dogovoreno je to da će se razmotriti status postojećeg Klastera za infrastrukturu i vidjeti mogućnost daljnjeg nastavka rada Klastera, uz angažman jedne ili više osoba koje bi bile zadužene za rad sa članicama.

Sastanak su vodili Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša te Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju HGK, koji su i ponudili inicijativu i pomoć za pokretanje dogovorenih aktivnosti.

© 2019 Savez za Željeznicu