Savez za Željeznicu

Veseli Advent u HŽM-u

Veseli Advent u HŽM-u

Hrvatski željeznički muzej po prvi puta se uključio u adventsku ponudu grada Zagreba, koja je zadnje dvije godine ocijenjena kao najbolja u Europi. Od 2. prosinca 2017. do 7. siječnja 2018. dvorište HŽM-a u Vukovarskoj ulici 47 postalo je nova atraktivna zagrebačka adventska lokacija

Da će posjetitelji Hrvatskog željezničkog muzeja stvarno uživati u adventskoj atmosferi i blagdanskoj dekoraciji, uz prigodnu glazbenu kulisu starozagrebačkih pjesama i standardnu ugostiteljsku ponudu koja uključuje kuhano vino i fritule, uvjerili smo se već na dan otvorenja, u subotu 2. prosinca. Posebno iluminirano dvorište i tradicijska vozila, bili su pravi mamac za posjetitelje koji su se ubrzo navukli i na izložbu o Simplon-Orijent ekspresu u muzejsko-poštanskom vagonu i druga događanja.

Advent u HŽM-u za posjetitelje je otvoren svaki dan od 15 do 19 sati, ulaz je besplatan, kao i organizirano vođenje i razgledavanje,  svakodnevno u 17.30 sati. Zaposlenice Muzeja Tamara Štefanac, Janka Fučić i Renata Veličan povest će posjetitelje u razgledavanje hrvatske i internacionalne željezničko-tehničke povijesne baštine, tj željezničkih vozila na vanjskom postavu muzeja, moći će se razgledati tematska izložba posvećena vlakovima iz sustava Orient – expressa, a za najmlađe pripremljene su edukativne i kreativne aktivnosti u izradi božićnog nakita, slaganju puzzla, upoznavanju sa radom lokomotiva, pisanju pisama i razglednica, pričama o vlaku u snijegu, izradi cvjetova od papira itd…

Posebna atrakcija namijenjena je djeci, mada su joj se nerijetko pridružuju i odrasli. Radi se o 170 metara dugoj vrtnoj željeznici koja je postavljena u krugu dvorišta, a kojom – brzinom 4 km na sat – juri parna lokomotiva sa dva do tri vagona puna djece! Parnjača ima pravo ložište na viskokalorični ugljen, ispušta i pravi dim, a povremeno se i glasa zaboravljenim, ali prepoznatljivim, pištanjem parnjače! Vlakovi vrtnom željeznicom vozit će svake subote i nedjelje od 15 do 19 sati. Prošloga vikenda parna lokomotiva vozila je u okviru posebnog gostovanja Branka Kovača iz Slovenije, koji je HŽM-u poklonio i prugu, a gostovat će još jedan prosinački vikend. Vožnje vrtnom željeznicom organiziraju članovi Hrvatskog kluba ljubitelja uskotračnih željeznica – HRKLJUŽ – Gordan Ilenić, Dražen Bijelić, Željko Halambek, Damir Orešković, te suradnici i podupiratelji rada udruge.

HŽM pripremio je i posebnu kampanju za odrasle pod naslovom “Poklanjam dobre vibracije!” Naime, HŽM je, pored niza ostalih zbirki, kao što je Zbirka voznih redova, nedavno formirao i Zbirku prijevoznih karata pa tom kamapanjom želi prikupiti iskorištene prijevozne karte, kako bi Zbirka bila što veća! Svaki posjetitelj svoju iskorištenu prijevoznu kartu može anonimno donirati  Muzeju, ali, ako želi može ostaviti svoje ime i na karti zapisati “dobru vibraciju” – poruku, misao ili doživljaj s putovanja vlakom. Karte mogu biti iz nekih prošlih vremena, ali i novije, koje su nedavno iskorištene, možda one  kupljene na kartomatu ili “on line”! Zašto ne? Jer, Hrvatski željeznički muzej prikuplja i čuva željezničku građu, ali i sjećanja.

Više o Adventu u Hrvatskom željezničkom muzeju može se naći na poveznici.

Foto: Dragutin Staničić

 

© 2020 Savez za Željeznicu