Savez za Željeznicu

Počeli radovi na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta

Počeli radovi na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta

Ukupna vrijednost radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge od Beograda do granice sa Republikom Mađarskom je oko 2 milijarde američkih dolara, a bit će završeni u roku od 6 godina.

Na željezničkom kolodvoru u Zemunu u Srbiji, 28. studenoga 2017. upriličena je svečanost otvaranja radova na modernizaciji i rekonstrukciji 34,5 kilometara duge četverokolosiječne brze pruge (Beograd Centar – Stara Pazova) na međunarodnom koridoru između Beograda i Budimpešte. Na otvorenju nazvanom „Kolosijek za budućnost“ nazočila je premijerka Srbije Ana Brnabić, zamjenica premijerke i ministrica građevinarstva, prijevoza i infrastrukture prof. dr.sc. Zorana Mihajlović, generalni direktor Infrastrukture željeznice Srbije dr.sc. Miroljub Jeftić, predstavnici kineskih kompanija koji su izvođači radova te drugi dužnosnici.

Premijerka Brnabić naglasila je to da je modernizacija i rekonstrukcija  koridora Beograd-Budimpešta vrlo važan projekt zbog nekoliko činjenica: to je prvi prekogranični projekt koji je krenuo u realizaciju u okviru inicijative „16 + 1“ (16 zemalja središnje i istočne Europe + Kina kojim Kina investira u  gospodarski pojas Puta svile); prvi je tripartitni ugovor koji je potpisan za implementaciju jednog projekta u okviru te inicijative te je to i prvi projekt između Kine i EU koji ide kroz Srbiju.

Ministrica Mihajlović podsjetila je da je priprema izgradnje brze pruge trajala tri godine i da je to,  po vrijednosti, najveći projekt u Europi u na Gospodarskom pojasa Puta svile.

Modernizacija i rekonstrukcija željezničke pruge Beograd – Budimpešta prvi je prekogranični projekt vezan uz inicijativu „ Kina – središnja i sugoistočna Europa“ (16+1) i bit će zajednički implementiran u suradnji Srbije, Mađarske i Kine. Ukupna vrijednost projekta od Beograda do granice sa Mađarskom je oko 2 milijarde američkih dolara i bit će završen u roku od 6 godina. Vlakovi na njoj vozit će 200 kilometara na sat, pa će se od Beograda do Budimpešte putovati manje od 3 sata. Bit će to prva četverokolosiječna dionica pruge u Srbiji, bez željezničko-cestovnih prijelaza jer će svi biti denivelirani nadvožnjacima ili podvožnjacima, a cijela trasa bit će ograđena.

Izvor: Infrastruktura željeznice Srbije

© 2020 Savez za Željeznicu