Savez za Željeznicu

Svečani koncert sa stogodišnjim povodom

Svečani koncert sa stogodišnjim povodom

Svečanim koncertom u splitskom HNK pod nazivom „100 godina klapske pisme“, Muška i Ženska klapa KUDŽ-a „Filip Dević“ obilježili su 55 i 45 godina kontinuiranoga rada. Tako su željezničari još jednom pokazali koliko je značajan njihov obol očuvanje hrvatske narodne baštine.

Potporu slavljeničkoj atmosferi dali su i članovi Mješovite klape i tamburaškog orkestra te estradni umjetnik Neno Belan. Večer najljepših dalmatinskih napjeva, kroz koju je vodio član Mješovite klape i pjevač splitskog HNK Tonči Banov, započela je Ženska klapa sa „Cviće moje“ i drugim starim dalmatinskim napjevima, nastavila je Muška klapa sa svojim najboljim brojevima među kojima i uglazbljeno Pupačićevo „More“, dok je Mješovita klapa oduševila prepuno kazalište svojim obradama poznatih dalmatinskih pjesama kao što su Kaleto moja i druge. Koncert je završio zajedničkim nastupom svih triju klapa i gosta Nene Belana sa „Dobra večer uzorita“, koju su posvetili pokrovitelju, splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari te pjesmom „Da mi je s tobom poći Mare“. Koncert „100 godina klapske pisme“ bio je prožet sjajnim emocijama koje su podarili izvođači, ali i zbog toga što je u publici bilo i mnoštvo bivših članova dviju slavljeničkih klapa.

Inače, Muška klapa KUDŽ-a „Filip Dević“  osnovana je 1962. godine, jedna je od najstarijih aktivnih klapa, a kroz godine u raznim sastavima u njoj je pjevalo oko sedamdeset pjevača. Od 1973. godine na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu nastupili su 38 puta, najviše od svih klapa, a i najtrofejniji su među njima. Tijekom godina osvojili su 4 prve nagrade publike, 4 prve nagrade stručnog žirija te niza drugih i trećih nagrada i žirija i publike. Povremeno surađuju i sa istaknutim izvođačima zabavne glazbe, snimili su mnoštvo glazbenih točaka za radio i TV postaje te nekoliko nosača zvuka. Klapu su vodili brojni umjetnički voditelji, od kojih je poseban pečat za sobom ostavio maestro Vinko Lesić, koji je Klapu vodio više od dva desetljeća. Dobitnici su i brojnih priznanja od Nagrade Grada Splita do priznanja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za poseban doprinos razvoju dalmatinske klapske pjesme. Osim u domovini, klapa je nastupala u više europskih zemalja te u Australiji, na Novom Zelandu i u SAD-u. Umjetnički voditelj današnje postave Klape je prof. Jakša Gilić, a postavu čine: Ivica Bešlić i Branko Tomić, prvi tenori, Ante Javorčić, drugi tenor, Neno Grubić, Toni Veldić i Berislav Bralić, baritoni, Jakša Gilić, Damir Grubišić, Ivica Jaman i Marin Velić, basovi.

Ženska klapa osnovana je 1972. godine, deset godina nakon Muške klape i prva je ženska klapa uopće osnovana u Hrvatskoj. Njen osnivač i prvi voditelj bio je prof. Rajmir Kraljević. Kao gošće na Festival klapa u Omišu nastupile su već 1974., a od 1982. godine nastupaju u natjecateljskoj konkurenciji (ukupno 26 puta), dok su 1993. dobile istodobno i 1. nagradu publike i 1. nagradu Stručnoga žirija. Ukupno su osvojile dvanaest nagrada, deset nagrada u konkurenciji ženskih klapa i dvije u večeri popularnih skladbi. Klapa se ponosi i srebrnim odličjem osvojenim 2011. godine na međunarodnom festivalu zborova „Venezia in musica“  Lido di Jesolo (Italija).

Voditelji ženske klape bili su Rajmir Kraljević, Vinko Lesić, Duško Tambača, Jasminko Šetka, Marko Tomasović i Mijo Stanić, a danas ih vodi Ivana Smoljanović. Današnju postavu Ženske klape čine Anita Perković, prvi sopran, Ivana Smoljanović  i Deni Dmitrović, drugi soprani, Jadranka Jerković i Lea Ančić, prvi alt, te Katica Jerković Amižić, Maja Medić i Jasminka Najev, drugi alt.
Pored tri klape i tamburaškog orkestra u splitskom KUDŽ-u „Filip Dević“ djeluje još i folklorni ansambl te škole gitare, mandoline, pjevanja i folklora te Veteranska folklorna sekcija.

Vlatka Škorić

© 2020 Savez za Željeznicu