Savez za Željeznicu

Revolucija na biciklima: „Sjedni i vozi“

Revolucija na biciklima: „Sjedni i vozi“

„Sjedni i vozi“ slogan je tvrtke Nextbike – sustav javnih bicikala koji se u Hrvatskoj koristi već 5 godina. Hrvatska je treća zemlja po broju gradova u Europi koji imaju tu uslugu, odmah nakon Njemačke i Poljske, a Zagreb, Poreč, Sarajevo i Banjaluka najuspješniji su u regiji. U samo pet godina, Nextbike sustav javnih bicikala osvojio je 17 gradova u Hrvatskoj i 3 grada u susjednoj Bosni i Hercegovini. Do ljeta će se Nextbike bicikli moći koristiti u Jastrebarskom te na potezu između Drniša i Nacionalnog parka Krka.

Rečeno je to na press konferenciji koja je u povodu 5. obljetnice rada održana u zagrebačkom Boćarskom domu 15. svibnja.

-Vizija tvrtke do 2020. godine je integracija svih pružatelja usluga javnog prijevoza putem jedinstvene mobilne platforme. Od pilot projekta u Zagrebu do 20 gradova u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini, uz nezapamćen interes novih gradova iz cijele regije, nije loše – rekli su pokretači projekta, Krešimir Dvorski i Ante Gustin.

Kresimir Dvorski.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj i BiH broji više od 30.000 registriranih korisnika, a sljedeći korak je iskorak u ostale zemlje u regiji.  Razlozi za takav uspjeh nameću se sami: održiva mobilnost, porast ekološke osviještenosti građana, korištenje javnih bicikala, carsharing i slične usluge konačno postaju „mainstream“.

Peti rođendan projekta pozdravili su i Darinka Jug, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Tena Šarić iz Sindikata biciklista, Ahmed Ćerimović iz Nextbike BiH te poznati stand-up komičar Goran Vugrinec Goc koji je i sam korisnik sustava. Organizatori su spomenuli i svoje partnere, bez kojih ne bi mogli ostvariti ovako vrijedne rezultate. To su Valamar, kao stopostotni  investitor u Poreč Bike Share powered by nextbike, INA Industrija nafte d.d., kao generalni pokrovitelj sustava javnih bicikala u Vukovaru, Jadranski naftovod d.d., kao sponzor članarina za zagrebačke studente, Atlantic grupa s oglašavanjem Cedevite na biciklima,  Addiko banka kao sponzor nove stanice City Plaza u Zagrebu, Javna ustanova Nacionalni park Krka kao sponzor u Zadru, Arena centar i Point centar koji su osigurali da njihovi kupci Nextbike bicikle mogu parkirati ispred shopping centara te brojne druge tvrtke i organizacije civilnog društva koje su prepoznale sve dobrobiti projekta. Među njima je i HŽ Putnički prijevoz s kojim Nextbike surađuje od 2014. godine.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Jednom  registrirani korisnik za samo 200 kuna godišnje članarine,  Nextbike bicikle može koristiti u više od 150 gradova u svijetu! Za turiste tu je sedmodnevni paket za samo 100 kuna, a Pay As You Go opcija omogućuje najmove bicikala u trajanju do 30 minuta za samo 5 kuna.  Za svoj 5. rođendan Nextbike je pripremio i posebnu ponudu tako da  od 16. do 31. svibnja svim korisnicima daje 50 posto popusta na godišnju pretplatu. Umjesto redovnih 200 kuna, tijekom ove rođendanske akcije, godinu dana moći će se voziti za samo 100 kuna. Sve što je potrebno je poslati svoje ime, prezime i broj mobitela na info@nextbike.hr najkasnije do 31. svibnja.

Njihov trud prepoznali su mnogi i nagradili ih raznim priznanjima. Studenti četiri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji, proglašeni su i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine, nositelji su prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost, dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu, a 2015. dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva.

Osim širenja broja stanica i bicikala, Dvorski i Guštin najavljuju integraciju sa svim cestovnim, željezničkim i zračnim prijevoznicima. U tijeku je izrada aplikacije kojom će putnik moći, na primjer, iz vlaka blokirati svoj bicikl koji ga čeka na kolodvoru, odvesti se na neko gradsko odredište, a ako padne kiša, ostaviti bicikl na odredištu i tramvajem se vratiti na kolodvor, sjesti u vlak i vratiti se kući.

 

© 2020 Savez za Željeznicu