Savez za Željeznicu

EU investira u „čišću Europu“

EU investira u „čišću Europu“

Krajem studenoga Europska komisija predložila je listu od 39 transportnih projekata u koje će investirati ukupno 1 milijardu eura. To su projekti nadogradnje europske željezničke mreže, razvoj alternativnih izvora energije te ulaganja u vodni transport kako bi utrla put 0 emisije stakleničkih plinova.

Među 39 odabranih projekata našla se i nadogradnja 2. kolosijeka pruge Divača – Koper u Sloveniji, izgradnja 340 napojnih stanica za električne automobile u 13 europskih zemalja te poboljšanje Kanala Albert, najvažnijeg belgijskog unutarnjeg plovnog puta. Projekti će se financirati novcem fonda CEF (Connecting Europe Facility) koji inače financira projekte infrastrukturne mreže, ali, po prvi puta, kombinirat će se sa sredstvima drugih europskih nacionalnih i privatnih fondova.

U vezi s time europska povjerenica za promet Violeta Bulc rekla je to da investicijski plan za Europu funkcionira i da će on donijeti „čišću Europu“ i dodanu vrijednost stanovništvu i gospodarstvu.

Foto: Branimir Butković

-Ove investicije dat će nam ubrzanje u našoj tranziciji prema nisko-emitivnoj mobilnosti širom Europe te pomoći rastu  europskog gospodarstva. Uz novac koji je osigurala Europska komisija očekujemo još oko 4,5 milijarde eura javnog i privatnog sufinanciranja, rekla je Bulc

Očekuje se da će novac uložen u investicije  za „čišću Europu“ generirati 4,5 milijardi eura u BDP, donijeti oko 13 milijuna radnih mjesta na godinu i redukciju oko 7 milijuna tona CO2 između 2015. i 2030.

Popis svih predloženih projekata mogu se vidjeti na poveznici.

Izvor: CER Monitor

© 2019 Savez za Željeznicu