Savez za Željeznicu

Tribina: „Kakvu željeznicu želimo?“

Tribina: „Kakvu željeznicu želimo?“

U povodu 10. obljetnice rada, Savez za željeznicu, u suorganizaciji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom gospodarskom komorom, organizira tribinu „Kakvu željeznicu želimo?“. Tribina će se održati 9. svibnja 2018. s početkom u 11 sati u prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52, Zagreb. Pokrovitelji Tribine su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Cilj Tribine jest poboljšanje komunikacije između javnoga sektora, željezničkih tvrtki, novih operatera, industrije i znanosti te osvješćivanje uloge željeznice, kao javne usluge, u demografskoj obnovi RH, pri čemu se vraća fokus na korisnika željezničkog prijevoza, kao ključnog dionika. Restrukturiranje željezničkog sektora u Hrvatskoj traje od 1995. godine sa više ili manje uspjeha, što je pokrenulo novu fazu restrukturiranja, koja se ponovno osmišljava, sukladno nacionalnim propisima i potrebama tržišta. Stoga je pravo vrijeme da na Tribini s dionicima podijelimo korisna iskustva i pozitivne primjere drugih željeznica, raspravimo o mogućim smjerovima restrukturiranja i, najvažnije, dobijemo povratnu informaciju kakvu željeznicu priželjkuju naši korisnici. Zaključci usvojeni na Tribini priložit će se kao set preporuka i smjernica diskusiji izrade nacionalne strategije „Hrvatska 2030.“

Kao podloga za održavanje Tribine i dokaz da je krajnje vrijeme da se donesu, i u djelo počnu provoditi, važne odluke strateškog restrukturiranja željeznice, su brojke koje pokazuju da je u zadnjih 28 godina željeznicu vodilo 25 uprava, da je u istom razdoblju sa željeznice otišlo 29.525 radnika te da je iz novca predviđenog u Prometnoj strategiji 1999-2015. potrošeno samo 10 posto za investicije u željezničku infrastrukturu, a 84 posto za investicije u cestovnu infrastrukturu. Dok je u Europi udio željeznice u putničkom prijevozu preko 8 posto, u Hrvatskoj je svega 3 posto, istodobno udio željeznice u ukupnom teretnom prijevozu u EU je preko 28 posto, dok je u Hrvatskoj oko 17 posto. Strateški cilj EU-a je taj da se do 2050. godine barem 50 posto roba i ljudi vozi – željeznicom. Nova faza restrukturiranja morat će ozbiljno uzeti u obzir ove alarmantne činjenice.

Program Tribine sastoji se od dva bloka. U prvom bloku bit će predstavljen uspješan primjer restrukturirane željeznice u okruženju te će se, s financijskog i strateškog aspekta, problematizirati aktualna situacija u željezničkom sektoru. Tako će se ekonomski analitičar prof. dr.sc. Anto Bajo osvrnuti na dosadašnje rezultate restrukturiranja željezničkog sektora u Hrvatskoj, dok će pozitivan primjer restrukturiranja željeznice prezentirati državna tajnica i voditeljica sektora željeznice i žičara u Ministarstvu infrastrukture Republike Slovenije  Vlasta Kampoš Jerenec. Na pitanja kakva je budućnost željeznice u Hrvatskoj i koji je strateški okvir za željeznicu, u svom izlaganju prezentirat će državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske dr. sc. Nikolina Brnjac.

Drugi dio programa tribine rezerviran je za panel-raspravu u kojoj će sudjelovali prethodni izlagači, a njima će se na pozornici pridružiti predsjednik Saveza za željeznicu Zoran Maršić, izvršni direktor Rail Cargo Carier Croatia Milan Brkić, u ime operatera teretnog prijevoza, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, u ime dionika putničkog prijevoza, a u ime poreznih obveznika predsjednik udruge „Lipa“ Davor Huić. Panel će moderirati Mislav Togonal.

Na Tribini se očekuje oko 120 sudionika iz političkog i gospodarskog života, predstavnika sindikata, željezničke industrije, znanosti i medija. Pokrovitelj tribine je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, suorganizatori HUP i HGK, srebrni sponzori HŽ Infrastruktura i ALTPRO, a brončani sponzori HŽ Putnički prijevoz i RCCC.

Vlatka Škorić

Foto: Ante Klečina

Pozivnicu za događaj možete preuzeti OVDJE.

© 2020 Savez za Željeznicu