Savez za Željeznicu

Izložba fotografija sa željezničkim motivima

Izložba fotografija sa željezničkim motivima

Devet autora u Sisku izlaže fotografije na temu željeznice, a među njima i naš poznati kroničar željezničkih zbivanja, dugogodišnji zaposlenik HŽ Infrastrukture Dragutin Staničić, ujedno i član Udruge slikara željezničara „Plavo svjetlo“, koja je članica Saveza za željeznicu.

Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture (SK PAUK) i ove godine, u sisačkoj Foto-galeriji Siscia Obscura,  organizirala je izložbu fotografija. Tema ovogodišnje izložbe, koja je otvorena sredinom veljače,  bila je željeznica u fotografiji. Na poziv udruge odazvalo se devet autora koji su, po vlastitom odabiru, izložili svoje radove, uglavnom sa motivima željezničkih vozila, pejzaža sa željezničkom infrastrukturom, detaljima vozila itd.

Svi autori su foto-amateri i zanimljivo je vidjeti različite pristupe fotografiranju željezničkih motiva. Među autorima se našlo zaljubljenika u željeznicu, koji nisu profesionalno vezani za željeznicu, ali i iskusnih željezničara ili članova njihovih obitelji. Za  ovu izložbu fotografije sa željezničkim motivima odvojili su profesionalni željezničari Goran Marincel, Dragutin Staničić, Patrik Mardešić, Tomislav Culjaga i Zoran Crnko te Siščani drugih zanimanja Antonio Mažar, Siniša Ciglenečki i Davor Čevizović. Vrijedno je spomenuti i to da jedan od autora, Josip Kunac, radi u zagrebačkoj Tehničkoj školi i sa učenicima vodi izvannastavnu aktivnost „Željeznica u slici“. Na taj način potiče nove generacije budućih željezničara na bavljenje fotografijom.

U sisačkoj galeriji Foto kluba Siscia Obscura izložba se može razgledati do 14. ožujka 2018. godine. 

Tekst: Vlatka Škorić

Foto: Dragutin Staničić

© 2019 Savez za Željeznicu