Savez za Željeznicu

Branko Kreš – počasni član SZŽ

Branko Kreš – počasni član SZŽ

Zagreb, 21. studenoga 2017. – Pojačano lobiranje za željeznicu, privlačenje novih članica iz kruga novih teretnih operatera te nastavak organiziranja konferencija na temu  željeznice, najvažnija su očekivanja koja članice Saveza za željeznicu imaju od Poslovodstva i Predsjedništva SZŽ. Osnivač i donedavni predsjednik SZŽ Branko Kreš proglašen počasnim članom Saveza.

To su najvažniji naglasci sa 9. redovne Godišnje skupštine Saveza za željeznicu, koja je održana 21. studenoga u Zagrebu. Bila je to još jedna prilika da predstavnici 16 redovnih članica Saveza za željeznicu „stave na stol“  ovogodišnje rezultate rada Poslovodstva i Predsjedništva SZŽ te daju smjernice za rad u sljedećoj  godini. Kroz izvještaj o radu, koji je prezentirao glavni koordinator SZŽ Ante Klečina, moglo se vidjeti da su ovogodišnje aktivnosti i fizički  i financijski gotovo prepolovljene u odnosu na 2016. godinu. Razlog tomu je zastoj u naplati jednog većeg, već odrađenog projekata, što je automatski utjecalo na nemogućnost predfinanciranja novih projekata. Tako je Savez morao HŽ Putničkom prijevozu prepustiti aktivnu ulogu voditelja komunikacija na projektu RUMOBIL (unapređenje ruralne mobilnosti), a Klasteru intermodalnoga prijevoza prepustio je pripremljen i već dobiveni projekt CONECT2SEE (poticanje prekograničnog prijevoza),  oba iz programa INTERREG Central Europe.

Sljedeće godine nastavlja se nacionalni projekt Alternativna mobilnost  kroz koji će se u desetak zagrebačkih škola održati predavanja o mobilnosti, nakon što je sličan program u zadnjih 5 godina prošlo preko 1000 učenika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Zagrebu i Sisku. Na međunarodnoj razini ove je godine započet projekt  Sveobuhvatna analiza postojećih prekograničnih transportnih aktivnih i neaktivnih veza u EU i završiti će u siječnju 2018., financira ga DG Regio, a SZŽ u okviru projekta istražuje nove mogućnosti prijevoza na graničnim prijelazima jugoistočne Europe.

Nakon prezentiranih rezultata ankete o zadovoljstvu sudionika na proljetos održanoj konferenciji „Željeznica – generator rasta? Da ili ne?“ te rezultata ankete o očekivanjima članica od rada Saveza u budućem razdoblju, razvila se rasprava u kojoj je dana podrška radu Saveza, ali su naglašeni i prijedlozi vezani uz potrebu pojačanog lobiranja za željeznicu, privlačenje novih članica iz kruga novih operatera u teretnom prijevozu te nastavak organiziranja konferencija o željeznici.

 

Sljedeća godina bit će jubilarna za SZŽ jer će se 3. travnja 2018. navršiti 10 godina od osnivanja i djelovanja Udruge na promociji željeznice. Trećeg travnja 2008. Savez su osnovale prvih 5 članica: Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat TPV-a, Pravnička udruga HŽ-a PUŽ, Ergonomska udruga HŽ-a i Udruga branitelja i invalida domovinskog rata HŽ-a, kao prvu oficijelnu udrugu osnovanu s ciljem lobiranja za željeznicu. Od tada do danas Savezu su se priključivale nove članice, a na mnogim istraživačkim projektima, koje je Savez provodio, radilo je desetak mladih ljudi. Oni su, istodobno studirajući,  radili volonterski u Savezu i stjecali svoja prva radna i stručna iskustva o raznorodnim aspektima golemog željezničkog sustava i njegovih pratećih komponenti. Većina njih je danas na početku profesionalne karijere, na važnim mjestima, od strukovnih agencija, prometnih i konzultantskih tvrtki do županija. A vrijeme za nove generacije, koje će stjecati praksu u Savezu, tek dolazi.

Na Skupštini je predstavljena i nova članica Saveza, Sustav javnih bicikala – NEXTBIKE, a počasnim članom Saveza za željeznicu proglašen je jedan od osnivača i donedavni predsjednik SZŽ, Branko Kreš. Zoran Maršić, aktualni predsjednik Saveza zahvalio je Krešu na dugogodišnjem radu u Savezu, koji je pod njegovim vodstvom izrastao u jedinu hrvatsku lobističku udrugu za željeznicu.

Više i detaljnije o svemu možete se informirati u materijalima u prilogu.

1-Izvještaj o radu-SZŽ-2017

2-Financijski izvještaj-SZŽ-2017

6-očekivanja članica SZŽ

5-ocjena Konferencije o željeznici

4-Financijski plan-SZŽ-2018-SZŽ

3-Plan rada SZŽ-2018

© 2020 Savez za Željeznicu