Savez za Željeznicu

Češki željezničari podržali Movember

Češki željezničari podržali Movember

Tijekom studenoga dio muškaraca ne brije brkove i bradu, u znak podrške globalnoj akciji Movember. Tu akciju ovoga studenoga podržali su i češki željezničari i osnovali skupinu pod nazivom „Drážňáci“.

Studeni je mjesec u kojem se u cijelom svijetu obilježava Movember, globalna humanitarna akcija za podršku muškarcima između 40. i 70. godine u borbi protiv raka prostate. Riječ Movember kreirana je od dviju engleskih riječi Moustache i November.

“U željezničkim kompanijama radi mnogo muškaraca iz dobne skupine kojoj je akcija namijenjena i zato smo je odlučili podržati. Želimo da što više ljudi razmišlja o zdravlju muškaraca“, rekao je Jiří Kolář, inicijator skupine „Drážňáci“, inače ravnatelj češke Agencije za željeznicu. Pored Agencije, akciju su podržale i druge češke željezničke tvrtke. Tako su Češke željeznice podršku dale i vizualno, obojivši jedan vlak Pendolino sa „šik“ brkovima. Vlak je vozio od 1. do 30. studenoga, kada je „obrijan“. 

„Želimo na taj način ljudima ukazati na važnost prevencije: što ranije – to bolje“, rekao je predsjednik uprave Čeških željeznica Pavel Krtek.

Infrastrukturna kompanija čeških željeznica također se pridružila humanitarnoj akciji Movember, pripremivši posebne plakate, koji su postavljeni na 300 kolodvora i stajališta širom Češke. Na plakatu je Pivrnec, figura koju je kreirao poznati češki slikar Petr Urban. Podržavajući akciju predsjednik uprave češke infrastrukture Pavel Surý, rekao je to da žele potaknuti svoje zaposlenike da prikupljaju sredstva za tu humanitarnu akciju, a u sve su uključili i odjel vatrogastva. Tako će njihovi profesionalni vatrogasci pustiti brkove, a brkove je privremeno dobilo i oko dvadeset vatrogasnih vozila.

Izvor: České dráhy

© 2020 Savez za Željeznicu