Savez za Željeznicu

Teorija igara u prometu

Teorija igara u prometu

Sveučilišni udžbenik „Primjena teorije igara u prometu i logistici“ popunjava prazninu u proučavanja primjene teorije igara u prometu i logistici. U HGK u Zagrebu 9. ožujka predstavljen je sveučilišni udžbenik „Primjena teorije igara u prometu i logistici“, autora Jasmine Pašagić Škrinjar i Borne Abramovića. Djelo sadržava 175 stranica sa 11 poglavlja: Teorija igara – alata za odlučivanje u prometu, Osnovni pojmovi teorije igara, Modeliranje igara, Rješavanje igara dominacijom, Optimalne strategije, Nashova ravnoteža, Igra pregovaranja, Diskusija i teoriji igara i moguće primjene, Neke konkretne primjene teorije igara, Grafičko rješavanje matričnih igara te Modeli i odlučivanje.

Svako od poglavlja koncipirano je tako da je naveden kratki povijesni pregled, potom jasna definicija te ilustrativni primjer za područje o kojem se govori, a nakon toga problem je detaljno razrađen. Udžbenik je prvenstveno namijenjen studentima Fakulteta prometnih znanosti, kao obavezna literatura za kolegij Teorija igara. Također ovo djelo može biti korisno i drugim studentima tehničkih fakulteta na kojima se izučava teorija igara, ali može biti i od velike koristi stručnjacima iz prakse, koji se svakodnevno bave problemima donošenja odluka suprotstavljenih strana. Svakako, ovaj sveučilišni udžbenik popunjava prazninu u proučavanja primjene teorije igara u prometu i logistici, rečeno je na njegovu predstavljanju.
Primjeri iz knjige mogu poslužiti i kao alat za rješavanje problema u prometu jer polazi se sa stajališta da je teorija igara model svake poslovno-tehnološke situacije.
-Teorija igara objektivizira nešto što je subjektivno, rako je Borna Abramović, dok je Jasmina Pašagić Škrinjar, zahvaljujući svima na podršci, citarala jednu od misli u knjizi: biznis je igra, ako znate kako igrate!
Na predstavljanju knjige „Primjena teorije igara u prometu i logistici“ govorili su Ivica Vrankić, predsjednik Zajednice za intermodalni transport i logistiku HGK, Ibrahim Aganović, sa zagrebačkog PMF-a, Sadko Mandžuka i Ernest Bazijanac sa FPZ-a, dok je poseban gost bio europarlamentarac Jozo Radoš. Radoš je, između ostaloga i član Odbora za Promet i turizam Europskog parlamenta te je obećao da će knjigu uvrstiti u literaturu Odbora.
Inače, bila je to prva promocija knjige na kojoj uopće nije bilo promovirane knjige za kupiti, niti je bilo primjerka knjige na stolu. Ta mala provokacija zapravo je trebala biti poziv svim zainteresiranima da je kupe preko interneta, jer se jedino tako može i nabaviti.

Autori: Jasmina Pašagić Škrinjar i Borna Abramović
Još jedna mala igra u „teoriji igara“…
Knjigu možete naručiti na poveznici
http://www.webknjizara.hr/knjige/sveucilisni-udzbenici/primjena-teorije-igara-u-prometu-i-logistici-izv-prof-dr-sc-jasmina-pasagic-skrinjar-i-doc-dr-sc-borna-abramovic

© 2019 Savez za Željeznicu