Savez za Željeznicu

Poljska ulaže 121 milijun eura u javni prijevoz

Poljska ulaže 121 milijun eura u javni prijevoz

Preko 121 milijuna eura iz Kohezijskog fonda bit će investirano u dva glavna prometna infrastrukturna projekta u Poljskoj.

Investicije koje će doći iz Kohezijskog fonda poboljšat će povezanost unutar zemlje i potaknuti povećanje udjela transporta koji stvara manje štetnih emisija. Prva investicija iznosi 30 milijuna eura i njome će se kupiti 35 energetski učinkovitih tramvaja za grad Krakow, a koji će opsluživati cijelo urbano područje grada. Ova investicija za cilj ima povećanje sigurnosti i udobnosti uz promociju ekološki prihvatljivog moda prijevoza.

Drugi projekt vrijednosti 91 milijun eura obuhvaća završetak transportne infrastrukture između Varšave i grada Otwock-a, na željezničkoj pruzi 7 koja spaja Varšavu i Lublin i dio je TEN-T mreže. Ovi radovi uključuju rekonstrukciju mostova, vijadukata, izgradnju dodatnih kolosijeka za veći obujam prometa i smanjenje vremena putovanja, rekonstrukciju kolodvora, stajališta osobito radi poboljšanja dostupnosti osobama sa smanjenom pokretljivosti.

Europska povjerenica za regionalnu politiku, Corina Cretu, izjavila je „Cilj je ubrzanje regionalnog razvoja na način da se poveća dostupnost Europske Transportne mreže i ohrabri građane da ostave svoja vozila doma i uživaju moderan i čist javni prijevoz.“

© 2020 Savez za Željeznicu