Savez za Željeznicu

Natječaj za najbolje zelene rute

Natječaj za najbolje zelene rute

U sklopu obilježavanja Europske godine željeznice nedavno je objavljen još jedan nagradni natječaj za dodjelu nagrada za najinovativnije inicijative i projekte u području zelenih ruta, uključujući i one vezane uz željezničku baštinu, željeznicu i turizam.

U okviru 10. Europske naqrade za zelene rute 2021 (10th European Greenways Award 2021) dodijelit će se i posebna nagrada za  inicijative koje daju na vrijednosti željezničkom naslijeđu ili turističkim proizvodima koji promiču korištenje vlakova za pristup zelenim rutama (Greenways).

Pod zelene rute podrazumijevaju se komunikacijske rute rezervirane isključivo za nemotorizirana putovanja, koje uključuju integraciju više modela mobilnosti koji doprinose očuvanju okoliša i kvaliteti života u okolišu. Te rute trebale bi udovoljavati propisanim standardima širine, nagiba i stanja površine kako bi se osiguralo da su prijateljske za korisnike (user-friendly) i nisko rizične u sigurnosnom smislu. Pogodan resurs za razvoj zelenih putova  su primjeri kao što su vučne staze kanala i neiskorištene željezničke pruge. Posebna nagrada bit će namijenjena samo zelenim rutama koje koriste neiskorištene željezničke trase. Zelene rute vrlo širokoj publici nude pristup alternativnim putničkim infrastrukturama pa se posebno promovira upotreba vlakova koji uključuju prijevoz bicikala za dolazak do zelenih ruta.

Nagrade će se dodjeljivati u tri kategorije: nagrade za izvrsnost, nagrade za uzorne inicijative i posebna nagrada za zelene rute vezane uz Europsku godinu željeznice.

U kategoriji “Nagrade za izvrsnost” dodijelit će se prva, druga i treća nagrada za najbolje primjere zelenih ruta koje prezentiraju najbolju integraciju različitih katakteristika, koje inače definiraju zelene rute i koje demonstriraju specifičnu snagu koja ih čini osobito vrijednim primjerom.

U kategoriji “Uzorne inicijative” dodijelit će se prva, druga i treća nagrada za posebne inicijative koje su realizirane u vezi sa zelenim rutama. Ta je kategorija otvorena za sve aktivnosti  koje su u najširem smislu povezane sa zelenim rutama.

Posebna nagrada za zelene rute, vezana uz Europsku godinu željeznice bit će dodijeljena kao pojedinačna nagrada za inicijativu koja valorizira željezničku baštinu ili za inicijativu ili turistički proizvod  koji promovira upotrebu vlaka koji uključuje prijevoz bicikla, pristup zelenim rutama, a ima cilj povezivanje  više takvih staza.

Prijave su otvorene do 27. svibnja 2021., a o natječaju se može više saznati na poveznicama ja na: https://www.aevv-egwa.org/event/call-now-open/

https://www.aevv-egwa.org/download/egas/10th-2021/10th_EGA_Regul_2021.pdf.

© 2022 Savez za Željeznicu