Savez za Željeznicu

Fotografski natječaj CER-a

Fotografski natječaj CER-a

CER je objavio drugi natječaj pod nazivom „Aline Bastin Photography Contest“ za izbor 12 najboljih fotografija na temu željeznice, koje će najbolje odražavati kulturnu raznolikost europskog prostora. Natječaj traje do 1. prosinca.

Radi se o fotografskom natječaju koji je CER (Europska zajednica željeznica i infrastrukturnih željezničkih tvrtki) prvi puta pokrenuo prošle godine, u sjećanje na svoju zaposlenicu Aline Bastine, koja je poginula u terorističkom napadu 22. ožujka 2016. na stanici podzemne željeznice  Maelbeek u Bruxsellesu. Aline je u CER-u radila kao komunikacijska menadžerica, voljela je putovanja i fotografiranje, a fotografije sa svojih putovanja širom svijeta objavljivala je na društvenim mrežama. Nije imala ni 30 godina kad je poginula na svom zadnjem putovanju, jutarnjem odlasku na posao!

Na natječaj se sa svojim fotografijama slobodno mogu javiti zaposlenici članica CER-a, stanovnici svih 28 europskih država kao i stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Makedonije, Moldove, Norveške, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine. Tema vlakova koji povezuju mjesta i ljude uvijek su inspirativne za umjetnike, pa organizatori natječajem žele poticati putnički prijevoz, kreativnost i širenje humane i pozitivne slike o željeznici u Europi. Glavna tema drugoga CER-ovog natječaja je „Željeznica – prevozeći ljude i robu preko granica“. Svaki autor može poslati najviše 5 fotografija snimljenih u svojoj zemlji, a kriteriji po kojima će se ocjenjivati fotografije su originalnost, umjetnička kvaliteta, humani i pozitivni “dodir”. Za organizatora je bitno i porijeklo fotografije jer žele to da 12 pobjedničkih fotografija odražavaju  kulturnu raznolikost europskog prostora.

Nakon 1. prosinca 2017. bit će odabrano 12 najboljih fotografija i njihov autor dobit će novčanu nagradu od 200 eura. Također, fotografije bit će izložene 20. veljače 2018. u Bruxelssu na dodjeli godišnje europske željezničke nagrade, a CER zadržava i pravo da pristigle fotografije, po potrebi, koristiti za svoja izdanja.

Na natječaju se očekuju horizontalne fotografije u visokoj rezoluciji (1600 piksela), a elektroničkom poštom organizatoru natječaja trebaju biti  poslane do 1. prosinca 2017.  Uvjeti natječaja mogu se pogledati na poveznici, a na natječaje se može prijaviti na poveznici.

Tekst: Vlatka Škorić

© 2020 Savez za Željeznicu