Savez za Željeznicu

Europski novac za “zagorsku prugu”

Europski novac za “zagorsku prugu”

Zabok – U četvrtak 10. studenog 2017. u željezničkom kolodvoru  Zabok potpisan je ugovor kojim je HŽ Infrastruktura, kao investitor, dobila 614 milijuna kuna bespovratnog europskog novca za modernizaciju i rekonstrukciju 24 kilometra željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka

Projektom će se modernizirati i elektrificirati 24 kilometara pruge za brzinu od 120 kilometara na sat, uklonit će se sadašnja ograničenja te osigurati željezničko-cestovni prijelazi. Planira se i rekonstrukcija sedam kolodvora i stajališta, uključujući i kolodvor Zabok. U svim kolodvorima i stajalištima izgradit će se i parkirališta za automobile te držači za bicikle, a smještajem stanica javnog autobusnog prijevoza uz željezničke kolodvore i stajališta omogućit će se integrirani prijevoz, bolja povezanost, a time i građanima jednostavnija i brža putovanja. U tijeku je postupak odabira izvođača radova, a radovi bi trebali početi na proljeće 2018. godine. Završetkom modernizacije i elektrifikacije skratit će se vrijeme putovanja između Zaboka i Zaprešića  te povećati sigurnost putovanja.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric.

– Zaprešić – Zabok jedna je od najprometnijih dionica, kojom se mjesečno preveze oko sto tisuća putnika. Upravo nam je to poticaj da i dalje planiramo i provodimo ovakve projekte, obnavljamo i gradimo pruge kojima će brže moći voziti i putnički i teretni vlakovi, rekao je prigodom potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković te dodao kako se u tom cilju nastavlja nabava novih vlakova, kao i veliki investicijski ciklus u željeznicu.  Svi željezničkih projekti  trebali bi omogućiti znatno kvalitetniji, brži, povezaniji i konkurentniji željeznički prijevoz putnika i tereta, zaključio je ministar Butković.

– Željeznica u Zagorju ima dugu tradiciju, a modernizacijom ove dionice omogućit će se njeno cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širem području grada Zagreba, rekao je na potpisivanju  predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Izvor: HŽ Infrastruktura

© 2020 Savez za Željeznicu