Savez za Željeznicu

ALTPRO-u peta „Zlatna kuna“

ALTPRO-u peta „Zlatna kuna“

U Zagrebu je 13. studenoga održana svečana dodjela „Zlatne kune“ koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje za najuspješnije gospodarske subjekte. Među nagrađenima se našla i tvrtka ALTPRO, članica Saveza za željeznicu, koja je dobila „Zlatnu kunu“ za inovaciju.  „Zlatna kuna“ dodjeljuje se od 1993. godine, a ovoga puta bila je posvećena i 165. obljetnici postojanja HGK.

Hrvatska gospodarska komora, kao predstavnica hrvatskoga gospodarstva ističe najbolje primjere, kandidate za vrijedno priznanje „Zlatna kuna“, u želji da ih nagradi, ali i potakne na održavanje kontinuiteta uspješnosti. Lista nominacija za dodjelu „Zlatne kune“ temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini. Dobitnici su „svijetli primjeri hrvatskoga gospodarstva koje trebamo slijediti, kako bismo ostali gospodari vlastite sudbine“, rekao je na dodjeli predsjednik HGK Luka Burilović.

Osvajač ovogodišnje „Zlatne kune“ među društvima za osiguranje je Wiener osiguranje Vienna Insurance Group  iz Zagreba. „Zlatnom kunom“ među bankama okitila se Privredna banka Zagreb . U novoj kategoriji Post startup „Zlatna kuna“ pripala je tvrtki Axilis iz Zagreba, po prvi put dodijeljeno je i Priznanje za promicanje gospodarstva – tvrtki Rimac Automobili iz Svete Nedelje, dok je dobitnik „Zlatne kune“ za životno djelo ugledni poduzetnik Stjepan Šafran. Među malim je trgovačkim tvrtkama „Zlatnu kunu“ ponijela tvrtka Bruketa&Žinić&Grey iz Zagreba, u kategoriji srednjih trgovačkih društava dobila ju je tvrtka Pet minuta d. o. o. iz Zagreba, dok je dobitnik „Zlatne kune“ u kategoriji velikih trgovačkih društava je Maistra d. d. iz Rovinja

„Zlatna kuna“ u kategoriji inovacija dodijeljena je tvrtki ALTPRO iz Zagreba i to je članici Saveza za željezniocu peta po redu „Zlatna kuna“. Ovo priznanje dodijeljeno im je  za inovaciju – kompletan sustav uređaja RLC 23 za osiguranje ŽCP-a – koji je do sada ugrađen na prugama 13 zemalja na 3 kontinenta.

Tvrtka ALTPRO djeluje od 1994. godine i bavi se razvojem i proizvodnjom elektroničke visokotehnološke signalno-sigurnosne opreme za željeznicu. Proizvodi su u potpunosti razvijeni na temelju vlastitog znanja i inovativnosti te su dokazali svoju konkurentnost na globalnom tržištu i nalaze su u 47 država na šest kontinenata. Razvoj proizvoda ne bi bio moguć bez ulaganja u svoje zaposlenike, kojih tvrtka trenutno ima 125 u područjima istraživanja, razvoja, projektiranja, proizvodnje i servisa. Tehnološke inovacije tvrtke ALTPRO, višestruko su nagrađivane u svijetu kao inovativne tvrtke, a položaj u toj specijaliziranoj industriji  pruža im velike mogućnosti plasmana i razvoja novih proizvoda za globalno tržište. Dokaz tome je sektorska studija EK koja je svrstala ALTPRO među 22 vodeće tvrtke na svijetu u području signalizacije i telekomunikacija za željeznicu. Krajem 2017. godine tvrtka završava svoju novu investiciju – razvojno-inovacijski centar za vozila. Prva je razvojna investicija ALTPRO-a 2011. godine otvorila novih 90 radnih mjesta, a druga će otvoriti novih 75. Do 2020. godine u planu je i treća investicija – mehatronički razvojni centar.

-„Zlatna kuna“ veliko je priznanje za naš rad, trud i inovacije  koje ulažemo u naše proizvode. Sustavi i uređaji koje razvijamo zahtijevaju puno znanja i stručnosti, a ovakve nagrade nas još više uvjeravaju da smo na pravom putu“, rekao je u povodu dodjele tog najvećeg hrvatskog gospodarskog priznanja, vlasnik i direktor ALTPRO-a Zvonimir Viduka.

Tekst: Vlatka Škorić

Foto: arhiva HGK

© 2019 Savez za Željeznicu