Savez za Željeznicu

2021. – Europska godina željeznice

2021. – Europska godina željeznice

Europska komisija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice. Tom inicijativom želi se naglasiti prednost željeznice kao održivog, pametnog i sigurnog modela prijevoza.

Tako će se tijekom cijele godine kroz cijelu Europu različitim aktivnostima željeznicu “staviti pod reflektore” javnosti, kako bi se ohrabrilo i korisnike i zaposlenike na korištenje i razvoj željeznice. Time se planira doprinijeti ciljevima Europskog zelenog plana – klimatska neutralnost do 2050. godine.

Željeznica je u Europi odgovorna za manje od 0,5 posto emisija stakleničkih plinova povezanih s prometom. To ju čini najodrživijim načinom putničkog i teretnog prijevoza. Između ostalih prednosti željeznica je izuzetno sigurna i povezuje europske ljude i gospodarstvo preko transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Bez obzira na te prednosti, samo oko 7 posto putnika i 11 posto robe prevozi se željeznicom. Europska godina željeznice omogućit će zamah prema povećanju udjela željezničkog prijevoza na prijevoznom tržištu. To će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i zagađenje koje je u europskom prijevozu značajno i tako dati golem doprinos europskim naporima za ostvarenje Europskog zelenog plana.

Kao prva godina pune implementacije 4. željezničkog paketa, 2021. godina predstavljat će također značajan skok prema jedinstvenom europskom željezničkom području: učinkovitija europska željeznička mreža s neograničenom mobilnošću preko svih granica.

Od 1. siječnja Europska komisija otvorila je mrežnu stranicu (https://europa.eu/year-of-rail/index_en) na kojoj je najavila događanja kroz godinu.  Kroz različite događaje, projekte i aktivnosti diljem Europe, istaknut će se različite dimenzije željeznice, od, u svijetu vodeće, europske željezničke inovativne industrije do uloge željeznice u europskoj kulturi i baštini, važnoj ulozi u povezivanju regija, ljudi i poslovanja, ulozi u održivom turizmu, kao i njenu uključenost u odnose Europe sa susjednim zemljama.

Kako je naglašeno u upravo usvojenoj “Održivoj i pametnoj mobilnoj strategiji”, kroz prijedloge za novo industrijsko partnerstvo u željeznicama, bolje odnose sa drugim modelima prijevoza, stvarajući održiviji teretni prijevoz itd., i zakonodavna agenda Europske komisije također će imati svoju ulogu u Europskoj godini željeznice

 

Zašto Europska godina željeznice?

Inicijativu za proglašenje 2021. godine Europskom godinom željeznice podupro je Europski parlament u ožujku, a Vijeće Europe prihvatilo ga je u prosincu 2020., kao dio europskih napora u okviru Europskog zelenog plana, plana koji je EU izradila s ciljem održivog gospodrastva i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Jedan od kjučnih elemenata Plana je pokrenuti čišće i zdravije načine prijevoza jer je prijevozni sektor trenutno odgovoran za 25 posto europske emisije stakleničkih plinova. Europski zeleni plan traži 90 posto smanjenja emisija u prijevoznom sektoru do 2050. godine.

Kako bi se suočili sa tim ciljevima i osigurali da prijevoz nastavi igrati svoju ulogu u razdoblju tranzicije prema čistom, digitaliziranom i inovativnom europskom gospodarstvu, Komisija je u prosincu 2020. usvojila svoju Održivu i pametnu mobilnu strategiju. Strategija trasira put prema održivijoj, pametnijoj i elastičnijoj mobilnosti, uključuje prekretnice, kao što su udvostručavanje teretnog prijevoza i utrostručavanje aktivnosti na prugama velikih brzina do 2050. Očekuje se da će ove godine Komisija prezentirati Akcijski plan za povećanje putničkog i teretnog prijevoza, kao i predviđene mjere za povećanje kapaciteta i pojednostavljenje kupnje karata za različite vrste prijevoza, kako bi u budućnosti povećala atraktivnost željeznice.

Prigodom inauguracije Europske godine željeznice, Adina Vălean, europska povjerenica za transport rekla je to da “…naša buduća mobilnost treba biti održiva, sigurna, udobna i povoljna. A sve to, i još mnogo više, upravo nudi željeznica. Europska godina željeznice pruža nam mogućnost da ponovno otkrijemo taj način prijevoza. Kroz razna događanja iskoristit ćemo priliku da pomognemo željeznici da realizira svoj puni potencijal.”

Izvor: CER Monitor

© 2022 Savez za Željeznicu