Savez za Željeznicu

2. CIVINET Forum: o SUMP-ovima, biciklima i koječemu održivom

2. CIVINET Forum: o SUMP-ovima, biciklima i koječemu održivom

U organizaciji ODRAZ-a, Tajništva CIVINET-a te Grada Rijeke, kao koordinatora Mreže, u Rijeci je 9. lipnja  2017. održan 2. CIVINET forum na kojem se okupilo sedamdesetak članova Mreže za održivu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska – JIE te drugi zainteresirani dionici za temu održivog prometa. Tema 2. Foruma bila je “Planiranje i upravljanje održivim prometom: planovi i realizacije”, a bio je posvećen 11. globalnom cilju održivog razvoja: Održivi gradovi i zajednice.

Forum je otvorio koordinator Mreže Srđan Škunca, a prisutnima obratio se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Prvi blok Foruma bio je posvećen planovima održive mobilnosti (SUMP). Prezentirani su primjeri iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, među kojima I CIVITAS PROSPERITY, jedan od najambicioznijih europskih projekata na temu SUMP-ova, Ljubljanska Celostna prometna strategija (CPS), na primjeru gradova Šabca i Kruševa  prikazani su počeci planiranja održive mobilnosti u Srbiji, gdje je tema održive mobilnosti tek nedavno počela dobivati na važnosti. Prezentirani su i primjeri projekata iz Rijeke, kao što su primjena energetski učinkovitih vozila u radu KD Čistoće Rijeka, poduzetnički projekt elektrifikacije automobila tvrtke TORP d.o.o. te prvi   riječki električni automobil.

U nastavku Foruma održana su dva paralelna događanja na kojima su predstavljeni primjeri održive urbane mobilnosti te razvoja biciklizma.  Tako je nova članica Saveza za željeznicu, Nextbike, prezentirao dostupnost javnih bicikala u deset hrvatskih gradova i općina ( Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj i na otoku Lastovu), kojima se su se nedavno pridružili gradovi Velika Gorica i Metković. Predstavljen je i projekt “Beograd biciklom” u sklopu kojega se očekuje da će na beogradskim ulicama u naredne dvije godine biti postavljeno 150 stanica za iznajmljivanje bicikala, izgrađeno 120 km nove biciklističke mreže te postavljeno 200 novih lokacija za parkiranje bicikala.

Nakon završetka prezentacijskog dijela programa, sudionici Foruma posjetili su Gradski Prometni centar i Lučki kontrolni centar gdje su im bili prezentirani sustav za automatsko upravljanje prometom (AUS),  te sustav za nadzor pomorskog prometa i komunikaciju s brodovima.

Više o detaljima sa skupa možete pročitati na linku.

© 2020 Savez za Željeznicu