Savez za Željeznicu

Savez za željeznicu sudjelovao na Tjednu karijera na Sveučilištu Sjever u Koprivnici

Savez za željeznicu sudjelovao na Tjednu karijera na Sveučilištu Sjever u Koprivnici

Koordinatorica Saveza za željeznicu, Bojana Malašić, sudjelovala je na panel raspravi “Razvoj logistike i održivog prometa kao ključ razvoja zajednica – ili zašto će svi trebati inženjere održive mobilnosti i logistike?” organiziranoj u Sveučilišnom centru Koprivnica, Sveučilišta Sjever, u sklopu UNIN Connect Weeka – Tjedna karijera. Ovaj je događaj bio dio zadnjeg dana događanja u sklopu Tjedna karijera, ove 2023. godine. Malašić je na kraju poručila studentima “Receptura vam je jasna, ništa bez inicijative i rada.”

Panelisti na panelu, osim Malašić, bili su Gordan Drnas, direktor Sektora logistike Podravke, stručnjak u Sektoru željezničkih usluga u agenciji HAKOM Ivan Šimunec i konzultant za održivu mobilnost u tvrtki Dyvolve Božo Cicvarić. 

Drnas se posebno osvrnuo na logistiku kao sektor, odnosno što sve čini logistiku kako bi bila uspješna. Logistika je sustav koji omogućava funkcioniranje kompletnom lancu opskrbe, on uključuje i nabavu i proizvodnju i prodaju, te zatim transport, skladište i zalihe. To je čitav sustav kojim roba dolazi do kupaca. Tu su svakako važne i nove tehnologije, načini kojima lanci opskrbe postaju još učinkovitiji. On je također rekao kako danas više nije najvažnija cijena na tržištu već je češće od toga važnija opskrba i dobavljivost proizvoda, a tu nastupa kvalitetna logistika. Točnije, logistika je ta koja sve češće donosi konkurentsku prednost. 

Šimunec je pak govorio koliko puno rad u agenciji koja se bavi regulacijom željezničkog prijevoznog tržišta uključuje puno učenja i rada. HAKOM je taj koji prikuplja podatke s tržišta i pomaže višim instancama kako što bolje urediti legislativu za uspostavu fer i kvalitetnog tržišta prijevoza, kako teretnog, tako i putničkog. Znanje je važno, a polovina djelatnika u njegovom odjelu završila je ili završava poslijediplomski studij. 

Cicvarić je naglasio kako dolazi doba održivih prometnih sustava, razvoja biciklizma i sustav javnog prijevoza putnika. Tvrtka Dyvolve, gdje radi kao konzultant, puno radi s gradovima i županijama, na razvoju sustava javnog prijevoza, dijeljenog prijevoza, biciklizma i sl. To je tržište u ekspanziji i gradovi i regije žele sve više ulagati u npr. kvalitetan javni prijevoz. To sve nije moguće bez kvalitetnih znanja o održivosti prometnog sustava, planiranju prometnih sustava i sl. Poželjno je poznavanje suvremenih softvera za prometno planiranje, a svakako je važno da studenti već tijekom studiranja steknu praksu vezanu za prometna istraživanja, npr. kako brojati tokove prometa, kako brojati tokove putnika u javnom prijevozu, kako kvalitetno anketirati i sl. Mladi ljudi koji imaju iskustvo u takvim aktivnostima sigurno će imati mnogo više prilika da počnu raditi kao prometni stručnjaci u konzultantskim tvrtkama. 

Malašić je govorila o prilikama za praksu i honorarni rad, a koje je Savez za željeznicu pružao generacijama studenata, a to planira činiti i dalje. Svi su se panelisti složili koliko je važno da studenti imaju priliku odraditi kvalitetnu praksu i već u studentskim danima steći iskustvo u honorarni poslovima, naročito ako su u struci. Malašić panel je zaokružila završnom rečenicom: „Ja sam vrlo jasna, uvijek se držim onog starog, 99% rada i 1% genijalnosti. Receptura vam je jasna, ništa bez inicijative i rada“.

Panel raspravu je moderirao Ante Klečina, predavač na Odjelu za održivu mobilnosti i logistiku Sveučilišta Sjever. Klečina volonterski obnaša dužnost predsjednika Saveza za željeznicu. 

 

Foto: Nikola Biškup

© 2024 Savez za Željeznicu