Savez za Željeznicu

Godišnja skupština Saveza – priprema za novi uzlet

Godišnja skupština Saveza – priprema za novi uzlet

Između dviju godišnjih skupština iz redovnog članstva Saveza za željeznicu izašle su HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo i Udruga slikara željezničara „Plavo svjetlo“. Istodobno, u Savez učlanilo se pet novih članica: Sindikat prometnika vlakova Hrvatske, teretni operateri Rail Cargo Carrier Hrvatska i Rail@Sea, tvrtka kćer HŽ PP-a Tehnički servisi željezničkih vozila  te Varaždinska županija. Savez početkom 2019. ima 18 redovnih članica i desetak podupirajućih.

Foto: Ante Klečina

Promjene u članstvu Udruge, kao i promjene u sastavu samog Poslovodstva, odrazile su se na nešto smanjeni broj aktivnosti koje je Savez za željeznicu provodio u 2018. godini. Naime, prošlogodišnje aktivnosti i fizički  i financijski bile u padu u odnosu na ranije godine jer je SZŽ od svibnja do listopada 2018.  bio bez zaposlenika. U Savezu za željeznicu čiji je predsjednik Zoran Maršić, a glavni koordinator Ante Klečina, trenutno je na određeno vrijeme zaposlena administratorica Bojana Malašić, a u radu sudjeluje i nekoliko volontera – studenata FPZ-a.

Članovi Skupštine Saveza za željeznicu, koja je održana 28. siječnja 2019. u prostorijama ALTPRO-a, ocijenili  su da je, unatoč teškoćama, Savez uspio održati zadovoljavajuću razinu aktivnosti i održati vidljivim rad Udruge kroz tri organizirane konferencije, objavom članaka na webu i FB-u te drugim popratnim aktivnostima. 

Kako je rečeno u izvješću, rad Udruge odvija se na četiri područja: edukacijski projekti, istraživanja i studije, promocija i komunikacija unutar organizacije, a djelatnost se provodi kroz sudjelovanje u europskim i nacionalnim projektima, gospodarsku djelatnost i volonterske aktivnosti. Prošle godine radilo se na izradi ideje i okupljanju partnera za pripremu dva projekta iz programa INTERREG, na mrežnoj stranici Saveza objavljeno je 35 tekstova sa međunarodnim i nacionalnim aktualnostima, a svakodnevno su postavljane objave na Facebook stranice SZŽ koja je krajem siječnja 2019. imala  657 pratitelja, što je 122 više nego li u studenom 2017.

Tri konferencije u 2018.

Pošle godine Savez je organizirao, ili bio partner u organizaciji, triju konferencija. Uz suorganizatore  HUP i HGK, Savez je u svibnju 2018. organizirao konferenciju na temu restrukturiranja željezničkog sektora u Hrvatskoj  pod nazivom „Kakvu željeznicu želimo?“. Na konferenciji je bilo oko 160 sudionika, a  izazvala je značajnu medijsku pozornost. Na konferenciji govorili su državna tajnica u MMPI Nikolina Brnjac, voditeljica sektora željeznica i žičara Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije Vlasta Kampoš Jerenec, predstavnik Instituta za javne financije  Anto Bajo, predsjednik Saveza za željeznicu Zoran Maršić, član Uprave-direktor Rail Cargo Carrier-Croatia d.o.o Milan Brkić, župan varaždinski Radimir Čačić  i predsjednik udruge „Lipa“ Davor Huić.  Naknadnom evaluacijom kroz anketni upitnik, oko 80 posto sudionika ocijenilo je to da je Tribina „u potpunosti zadovoljila“ ili da je bila „iznad očekivanja“. Izlaganjem dr. sc. Nikoline Brnjac njih 87 posto bilo je „vrlo zadovoljno“ ili  „zadovoljno“. Izlaganjem dr.sc. Ante Baje 73 posto bilo je  „zadovoljno“ ili  „vrlo zadovoljno“, dok je oko 70 posto njih bilo „vrlo zadovoljno“ ili „zadovoljno“ izlaganjem državne tajnice iz Slovenije Vlaste Kampoš Jerenec. Oko 70 posto sudionika izjasnilo se da slične tribine treba održavati dva puta godišnje, a radom Saveza za željeznicu 76 posto ispitanika „izrazito je zadovoljno“ ili je „zadovoljno“.

Foto: Dragutin Staničić

Druga konferencija održana je u Hrvatskom saboru u lipnju 2018. pod nazivom “Potpora Europske unije za razvoj željezničkog prometa u Hrvatskoj: trenutne mogućnosti i buduće perspektive”. Savez je bio suorganizator Hrvatskom saboru i Udruženju europske željezničke industrije (UNIFE). Dvadesetak domaćih i stranih željezničkih stručnjaka kroz tri panela govorilo je o prilikama za povlačenjem novca iz EU fondova, interoperabilnosti te istraživanjima i inovacijama, a skup je pozdravio i ministar MPI Oleg Butković. Zahvaljujući sudjelovanju brojnih predstavnika Europske komisije, Europske investicijske banke (EIB), Europske agencije za željeznice (ERA) i tehnološke inicijative Shift2Rail, ključni dionici iz željezničkog sektora dobili su priliku informirati se kako iskoristiti raspoložive EU programe i saznati o mogućnostima razvoja tih programa nakon 2020. godine.

Foto: Dragutin Staničić

Krajem studenoga održana je i treća konferencija pod nazivom „Integrirani prijevoz putnika u funkciji održive mobilnosti“, ovoga puta u suradnji sa HŽ Putničkim prijevozom, FPZ-om i HGK-om, na kojoj je bilo oko 100 sudionika. U izlaganjima i panelu sudjelovalo je desetak panelista: Nikolina Brnjac, Mirjana Čagalj, Tomislav Josip Mlinarić, Mladen Lugarić, Boštjan Koren, Stipe Mamić, Željko Ukić, Zoran Maršić, Matija Posavec i Damir Pavlović.

Nove konferencije u 2019.

SZŽ planira tijekom 2019. organizirati dvije nove konferencije o željeznici, nastaviti informiranje članica i javnosti o novostima vezanim za željeznicu putem uobičajenih kanala, od mrežne  i FB stranice SZŽ, preko direktnih sastanaka sa članicama do umrežavanja članica na mogućim projektima. Prva konferencija trebala bi se održati  u travnju 2019. na temu intermodalni prijevoz tereta željeznicom, dok je druga konferencija najavljena za listopad 2019. i bit će vezana uz temu prateće željezničke industrije.

Poslovodstvo SZŽ

© 2021 Savez za Željeznicu