Savez za Željeznicu

Europski tjedan mobilnosti: „Kombiniraj i kreći se!”

Europski tjedan mobilnosti: „Kombiniraj i kreći se!”

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Svoj prilog ove godine daje i Savez za željeznicu, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura. Savez za željeznicu 21. rujna organizira aktivnosti u gradu Ludbregu gdje podršku događanjima uz grad domaćin pružaju i okolne općine.

Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji biciklom. Moto ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti glasi: “Kombiniraj i kreći se!”

Cilj Europskog tjedna mobilnosti je promovirati postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivu mobilnost u urbanim sredinama, doprinijeti podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi mobilnosti u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života te uspostaviti partnerstvo s lokalnim dionicima. Također kroz događanja želi se biti dio europske kampanje, dijeleći zajedničke ciljeve i identitet s ostalim europskim gradovima, naglasiti svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja te pokrenuti nove dugoročne mjere i politike.

 

U nizu događanja koja se organiziraju u 12 hrvatskih gradova, spomenut ćemo dvije aktivnosti. HŽ Putnički prijevoz i ove se godine aktivno uključio u Europski tjedan mobilnosti te građanima od 16. do 22. rujna omogućio besplatan prijevoz bicikala u vlakovima. Vlakove u kojima je omogućen prijevoz bicikala može se naći na poveznici www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala.

Savez za željeznicu pridružio se organizaciji događanja za djecu i građane pod nazivom „Vratimo ulice ljudima” te organizaciji panel diskusije zajedno sa gradom Ludbregom i Sveučilištem Sjever programom pod nazivom „Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja“. Grad Ludbreg radi na konkretnim projektima uređenja pješačkih staza, biciklističkih staza, pješačkih zona i uvođenju gradskog javnog prijevoza te integriranog prijevoza putnika za cijelu regiju sjeverne Hrvatske.

Program pod nazivom “Vratimo ulice ljudima” će se održat će se u Ludbregu u četvrtak 21. rujna od 11 do 15 sati. Na Trgu Svetog Trojstva održavat će se prometne radionice za djecu, a na štandovima će se posjetitelji moći detaljnije upoznati s održivom mobilnošću. Među prometnim radionicama za djecu HŽ Infrastruktura održat će radionicu u okviru svoje akcije “Vlak je uvijek brži”.

Nakon događanja na otvorenom, od 16 do 18 sati, u prostoru Centra za kulturu i informiranje u Ludbregu, održat će se tribina „Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja“. Programu će se priključiti i KARSAN, veliki turski proizvođač električnih i diesel gradskih autobusa poznatih pod nazivima JEST, ATAK i STAR. U posljednjih nekoliko godina, zbog velikih ulaganja u e-mobilnost, KARSAN se promaknuo u lidera u razvoju električnih gradskih autobusa za kapilarnu distribuciju putnika tzv “main line feeder”. Autobusi Jest i Atak pomiču granice gradskog prijevoza i postavljaju nove standarde u dimenzijama, performansama, operativnim troškovima i kvaliteti, a posjetitelji će biti u mogućnosti iskušati vožnju u jednom od njihovih autobusa.

Pozivnicu za događaj s kompletnim programom možete skinuti OVDJE.

© 2024 Savez za Željeznicu