Savez za Željeznicu

Dodijeljene nagrade “Žene na željeznici”

Dodijeljene nagrade “Žene na željeznici”

Na Međunarodni dan žena 8. ožujka 2022. dodijeljenje su prve europske nagrade “Žene na željeznici”. Natječaj su organizirali  Europska komisija i CER – zajednica europskih željeznica i infrastrukturnih tvrtki, a nagrade dodijeljene  su u četiri kategorije.

Nagradu za najboljeg poslodavca dobile su Njemačke željeznice (DB) koje su 2020. odlučile to da će do 2024. povećati udio žena na vodećim pozicijama za 30 posto. To je potaknulo novu strategiju zapošljavanja žena koja sadrži 30 mjera i već je povećala postotak zaposlenih žena. Na temelju 76.000 prijava za razne poslove u 2021. zaposleno je više od 4.700 žena. Tom uspjehu doprinijele su brojne inicijative, uključujući DB-ov „Mjesec žena” prošlog ožujka s raznim aktivnostima za zaposlenike kao i za buduće kandidate. DB također nudi fleksibilne uvjete zapošljavanja i model radnog vremena prilagođen obitelji – za žene i muškarce. Nagradu je preuzeo član Uprave DB-a Martin Seiler koji je između ostaloga rekao:

Nastavit ćemo s radom na promicanju još većeg broja žena u željezničkom sektoru, kako bismo doveli do konkretnih poboljšanja i pozitivnih promjena.

Foto: Ante Klečina

Nagrada za najbolju inicijativu protiv uznemiravanja pripala je katalonskom gradskom putničkom prijevozniku Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). FGC je borbu protiv seksualnog i rodno uvjetovanog uznemiravanja naveo kao jedan od glavnih ciljeva u svom Planu ravnopravnosti i Strategiji aktivizma. Interno je poduzeto nekoliko radnji za promicanje uključive kulture i podizanja svijesti među zaposlenicima, između ostaloga i imenovanjem posebno obučenih osoba koje su educirale više od 750 zaposlenika o tome kako identificirati i rješavati uvredljive i uznemirujuće situacije. Napravljena je i aplikacija za putnike preko koje mogu prijaviti seksualno uznemiravanje, a sve kako bi se poboljšala stvarna i percipirana sigurnost korisnika prijevoza. Zahvaljujući na nagradi Marta Subirà, izvršna direktorica FGC-a, rekla je:

 -Inkluzija i rodna ravnoteža nisu nešto što se može tretirati samo kao politika ili odluka uprave, to je transformacija koja zahtijeva predanost i uključenost tvrtke u cjelini. Potičemo radnike FGC-a da se uključe i postanu aktivisti za rodnu ravnotežu kako bismo postigli učinkovite i trajne rezultate.

Nagrada za najbolje poboljšanje uključivosti pripala je Francuskim željeznicama (SNCF). Već 30 godina SNCF je posvećen promicanju inkluzije i raznolikosti na radnom mjestu, kroz snažan program socijalne uključenosti. Prvi od osam sporazuma socijalnih partnera za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpisan je 1992. godine, a od 2006. SNCF je implementirao četiri sporazuma o ravnopravnosti spolova i rodnoj raznolikosti. SNCF je uspostavio poseban odjel za raznolikost koji razvija mjere u borbi protiv svih vrsta diskriminacije. Imenovano je i trideset predstavnika SNCF-a za rodnu ravnopravnost, organizirana je mreža od 11.000 zaposlenika kroz „SNCF Mixité”, koja se bavi rodnim pitanjima. Primajući nagradu izvršni direktor SNCF-a Jean-Pierre Farandou rekao je:

-Svaki zaposlenik, bez obzira na vrstu posla i poziciju u tvrtki, bitan je dio našega zajedničkog uspjeha. Promicanje uključivosti nije nešto što se bira ili ne bira. U SNCF-u vjerujemo da je to jedna od naših prednosti i daje nam priliku izgraditi kolektiv koji radi na uključivoj i održivoj mobilnosti, svugdje i za sve nas.

Izvor: CER

Nagrada Zvijezda u usponu pripala je Lindi Allen iz Irskih željeznica. Kao voditeljica upravljanja talentima, tijekom posljednje dvije godine promijenila je iskustvo i mogućnosti za sve žene na Irskim željeznicama. Centar za upravljanje talentima koji je osnovala, u vrlo kratkom razdoblju uveo je niz programa koji zaposlenicama pružaju mogućnost napredovanja u karijeri. Organizirala je Program za razvoj žena na vodećim pozicijama, uvela “Mrežu žena na željeznici” kao i “Mentorski program”. Lindine inicijative već rezultiraju povećanim vještinama umrežavanja, samosvijesti i samopouzdanja, kako bi se žene prijavljivale za napredovanje. Dodjelu nagrade Linda je pratila videovezom i pri tome izjavila:

-Ključno je to da sav posao koji radimo ima sustavan pristup liderstvu. Kako bismo uspjeli, programi moraju biti usmjereni na žene, a ne samo raspisani za žene. Moramo pomoći zaposlenicama da prepoznaju kako se njihova uloga liderica odnosi na njih kao pojedinke, njihov odnos s timovima i njihov odnos sa širim organizacijskim sustavom.

Događanje je moderirao izvršni direktor CER-a Alberto Mazzola koji je zaključio:

-Organiziranje prve dodjele europskih nagrada “Žene na željeznici” dovelo je do jačeg naglaska na pitanje koje je vrlo važno za CER i naše članice. Prošle godine potpisali smo sporazum “Žene na željeznici” koji trenutačno implementiramo, a dobitnici današnjih nagrada ilustriraju kako inicijative o ravnoteži spolova dovode do stvarnih promjena za bolje radno okruženje.

Izvor: CER

Pripremila: Vlatka Škorić

© 2023 Savez za Željeznicu