Savez za Željeznicu

Željeznica nije alternativa – željeznica je prva!

Željeznica nije alternativa – željeznica je prva!

Savez za željeznicu i Varaždinska županija u četvrtak 13. svibnja 2021. od 10.00 do 11.00 sati organiziraju Panel diskusiju na temu “2021. godina – Europska godina željeznice”. Zbog protuepidemijskih mjera Panel diskusija odvijat će se “on line” preko platforme Zoom i Youtube kanala Varaždinske županije.

Na početku panela sudionike pozdravit će župan varaždinski Radimir Čačić i zamjenik predsjednika Saveza za željeznicu Zvonimir Viduka, a potom će uvodno izlaganje na temu “Putnička i teretna mobilnost u integriranom i intermodalnom željezničkom prijevozu u Sjevernoj Hrvatskoj” održati glavni koordinator Saveza za željeznicu Ante Klečina. Nakon toga održat će se Panel diskusija pod naslovom: “Što za Sjevernu Hrvatsku znači Europska godina željeznice?” U diskusiji sudjeluju Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Zvonimir Viduka, zamjenik predsjednika Saveza za željeznicu i direktor ALTPRO-a, dr. sc. Ljudevit Krpan, redoviti profesor Sveučilišta Sjever Varaždin/Koprivnica, Milan Brkić, direktor, Rail Cargo Carrier Croatia, Mladen Lugarić, član Uprave HŽ Putničkog prijevoza i Marko Stančec, voditelj projekta u udruzi Odraz. Diskusiju moderirat će Ante Klečina.

Svi zainteresirani panel će moći pratiti preko Youtube kanala Varaždinske županije na poveznici za live stream: https://youtu.be/kmcZo0w6rKE, a pitanja sudionicima moći će se postavljati preko chata (u pismenom obliku).

Motivirana “Europskim zelenim planom” Europska komisija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice. Tom inicijativom želi se naglasiti prednost željeznice kao održivog, pametnog i sigurnog modela prijevoza. Tijekom cijele godine kroz cijelu Europu različitim aktivnostima željeznica se stavlja “ pod reflektore” javnosti, kako bi se i korisnike i zaposlenike ohrabrilo na korištenje i razvoj željeznice. Time se planira doprinijeti ciljevima “Europskog zelenog plana” – klimatska neutralnost do 2050. godine. Proglašenjem 2021. godine Europskom godinom željeznice, Europska komisija jasno je dala do znanja da željeznica više nije samo održiva alternativa – željeznica je prva.

Savez za željeznicu i Varaždinska županija ovim panelom pridružuju se nizu europskih događanja kojima će se ove godine obilježiti Europska godina željeznice.

© 2022 Savez za Željeznicu