Savez za Željeznicu

Vukovar uveo sustav javnih bicikala

Vukovar uveo sustav javnih bicikala

Vukovar, 20. rujna 2017. – Vukovar je danas postao petnaesti i ujedno najistočniji grad u Hrvatskoj, koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala. Predivnom Vukovaru, kao civilizacijskom ishodištu Europe u kojemu se kultura razvijala pet tisuća godina i gradu koji je pretrpio najveća ratna razaranja, potrebni su ovakvi projekti okrenuti budućnosti.

Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 14 hrvatskih gradova i općina. Danas se tom društvu pridružio i Vukovar. Nakon službenog predstavljanja projekta, uslijedila je probna vožnja javnim biciklima od centra grada do Borova naselja, uz kratku okrepu na Ininoj postaji. Svi prisutni bili su oduševljeni vožnjom i besplatnom mobilnom aplikacijom za brz i jednostavan najam bicikala. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj broji 20.500 registriranih korisnika, značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, prometne gužve, buku i probleme s parkiranjem, a bicikliranje pritom pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje. Vukovarci i njihovi posjetitelji, od danas mogu kombinirati vlak, autobus i javne bicikle i na taj način brže, zdravije i povoljnije putovati, istodobno štiteći okoliš u kojem živimo.

Zbog važnosti za lokalnu zajednicu, projekt je podržala INA – Industrija nafte, d.d. kao generalni pokrovitelj održavanja sustava, a zbog doprinosa razvoju turističke ponude, projekt je sufinancirala i Hrvatska turistička zajednica. Projekt su toplo pozdravili i zaposlenici Borovo d.d. kojima će to biti odlična nadopuna postojećim autobusnim linijama. Svečano otvorenje svojim je prisustvom uljepšala i Ivana Grgurević, aktualna Miss Vukovarsko-srijemske županije. Savez društava „Naša djeca“ pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru.

“Posljednjih godina Vukovar je dobio nekoliko biciklističkih staza od kojih je zasigurno najvažnija biciklistička staza uz državnu cestu D2 na dijelu ulica Kudeljarska i Priljevo. Upravo je to ruta kojom smo provezli nove javne bicikle i koja je zasigurno najvažnija ruta jer povezuje centar Vukovara i Borovo Naselje. Naši građani imaju tradiciju vožnje biciklom, tako da sam uvjeren kako će i ova inicijativa biti vrlo dobro prihvaćena“ – izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

„Sretni smo što će građani Vukovara dobiti mogućnost koristiti povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza. Ovakav način prijevoza znatno pomaže smanjenju prometnih gužvi, povećava sigurnost u prometu, utječe na smanjenje emisija CO2 i štetnih ispušnih plinova u prometu te, što je najvažnije, doprinosi zaštiti okoliša i utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu” izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e.

 „Zahvaljujemo Gradu Vukovaru i INA-i, kao generalnom pokrovitelju održavanja sustava što su prepoznali važnost projekta za lokalnu zajednicu. Zahvaljujući njima, od danas Vukovarci mogu uživati u svim pogodnostima koje im donosi sustav javnih bicikala“, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala kojoj je povjereno upravljanje sustavom.

Fotografije: Grad Vukovar

 

© 2018 Savez za Željeznicu