Savez za Željeznicu

U posjeti članici SZŽ – Petrokemija d.d

U posjeti članici SZŽ – Petrokemija d.d

 Prijevoz željeznicom najvažniji je i najzastupljeniji prijevoz

 Poslovodstvo Saveza za željeznicu u sklopu svog radnog programa počelo je sa obilaskom svih svojih članica. Sa svakog obilaska uslijedit će i kratka reportaža u pismu i slici. Prvo smo posjetili – Petrokemiju d.d  u Kutini. Tom prigodom  razgledali smo proizvodne pogone i industrijske kolosijeke Petrokemije, a s g.Mariom Vidovićem  razgovarali smo o transportu roba željeznicom. Djelatnici odjela za transport u Petrokemiji iznijeli su brojne prednosti koje imaju pri prijevozu roba željeznicom, ali i brojne teškoće. Među najzastupljenijim problemima, pored osiguranja dovoljnog broja vagona, jesu i troškovi održavanja vlastitih industrijskih kolosijeka, te su sa velikim zanimanjem pratili izlaganje članova poslovodstva Saveza o projektu „Revitalizacija industrijskih kolosijeka“ , te mu iznijeli bezrezervnu podršku.
Petrokemija ima ukupno 27 kilometara vlastitih industrijskih kolosijeka koji čine zasebnu industrijsku željeznicu. Prijevoz željeznicom najvažniji je i najzastupljeniji oblik transporta u Petrokemiji i njihova industrijska željeznica neophodna je za njihov nesmetani rad. Na području Petrokemije nalazi se i preko 100 skretnica, te postavnica (mjesto gdje se upravlja prometom) i mala ložionica. Osim vlastitog strojnog, manevarskog i prometnog osoblja Petrokemija d.d ima i tri vlastite manevarske lokomotive od kojih su dvije vozne, a treća očekuje remont u zagrebačkoj tvornici TŽV Gredelj d.o.o. koja je također članica Saveza.
Roba se u vagone tovari na nekoliko lokacija i to uglavnom gravitacijski u vagone serije Tad ili na paletama pomoću viličara u razne vagone serija H. Tijekom 2007. godine u Petrokemiji je pretovareno 25.804 vagona s ukupno 1.126.949 tona robe dok je 2008. godine ukupni pretovar roba bio nešto manji i iznosio je 22.874 vagona s ukupno 1.046.178 tona robe.

Fotogalerija

© 2022 Savez za Željeznicu