Savez za Željeznicu

Sustav javnih bicikala – 27. članica SZŽ

Sustav javnih bicikala – 27. članica SZŽ

Savez za željeznicu godinama intenzivno radi na promociji i uspostavi integriranog prijevoza putnika, a sustav javnih bicikala jedan je od modela u mozaiku integriranog prijevoza.  U svezi s time Savez za željeznicu uspostavio je suradnju sa tvrtkom Sustav javnih bicikala, d.o.o. (nextbike), koja je ovih dana postala 27. članica Saveza za željeznicu. U narednom razdoblju  planiraju se zajedničke akcije na projektima promoviranja održive mobilnosti.

Sustav javnih bicikala  (Nextbike Croatia) u Hrvatskoj djeluje već četiri godine i ima oko 20.000 registriranih korisnika. Osim u deset dosadašnjih gradova, ove godine usluga javnih bicikala planira se proširiti na dodatnih 5 gradova. U Zagrebu ima najviše stanica za podizanje i vraćanje bicikala, a jedna je na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Prema riječima direktora Sustava javnih bicikala, d.o.o. Krešimira Dvorskog, u planu je povećanje broja mjesta na kolodvorima širom Hrvatske, na njih još  dvadesetak.

-U partnerstvu s gradovima i općinama na kolodvorima i stajalištima postaviti bismo stanice s javnim biciklima. Ove stanice omogućuju integrirani prijevoz putnika, a Sustav javnih bicikala, d. o.o. već ima odličnu suradnju s HŽ Putničkim prijevozom, tako da oko 3.000 željezničkih putnika koristi „Train & Bike“ opciju koja im omogućava 150 minuta besplatne vožnje javnim gradskim biciklima svaki dan. Kako je integrirani prijevoz putnika strateška odrednica za područje cijele Republike Hrvatske i jedan od ciljeva u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2030., očekujemo da ćemo naše planove, uz podršku Saveza za željeznicu lakše realizirati, kaže Dvorski.

Uz Savez za željeznicu i HŽ Putnički prijevoz, projekt podržavaju gotovo svi gradovi i općine, Turističke zajednice, Savez društava Naša djeca, Hrvatski ferijalni i hostelski savez i brojni drugi partneri. Gradovi i općine imaju osigurana sredstva za nabavu opreme, kako bi omogućili svojim građanima da integracijom željeznice i sustava javnih bicikala brže, povoljnije i jednostavnije stignu do odredišta.

Tekst: Vlatka Škorić

Foto: Ante Klečina

© 2020 Savez za Željeznicu