Savez za Željeznicu

RUMOBIL-ov vlak kreće prema Ozlju

RUMOBIL-ov vlak kreće prema Ozlju

U subotu 25. ožujka, iz Zagreba preko Hrvatskog Leskovca i Karlovca, prema Ozlju kreće prvi turistički vlak „Putovima Slave Raškaj“, koji je samo jedan u nizu od 35 turističkih vlakova koji će do kolovoza 2018. voziti na razne manifestacije u ozaljski kraj. Vlakove organizira HŽ Putnički prijevoz, u organizaciju je uključen grad Ozalj i niz lokalnih partnera, a cijeli program samo je jedan od osam pilot-projekata koji provode partneri na međunarodnom projektu RUMOBIL.

Poseban turistički vlak u subotu 25. ožujka u 9.10 kreće sa Zagreb Glavnoga kolodvora, u 9.50 zaustavlja se u Karlovcu, a u 10.10 dolazi u Ozalj gdje će mu biti priređen svečani doček. Cijena povratne karte koja uključuje vožnju vlakom, vodiča i ulaznicu za Zavičajni muzej Ozalj, za putnike iz Zagreba stoji 40 kuna, a za putnike iz Karlovca 20 kuna. Djeca do 6 godina na taj zanimljiv izlet idu besplatno. Iz Ozlja vlak se vraća u 17,21. Karte za izlet mogu se kupiti na blagajnama na Zagreb Glavnom kolodvoru i karlovačkom kolodvoru.

Tijekom boravka u Ozlju gostima bit će organiziran turistički obilazak pod nazivom „Teslinim svjetlom  tragovima Slave Raškaj“, a uz stručnog vodiča obići će Stari grad Ozalj i Zavičajni muzej Ozalj. U Starom gradu bit će dovoljno vremena  za okrjepu jer domaći OPG-ovi pripremaju bogatu ponudu domaće hrane i vina. Za dodatnih 30 kuna moći će se i objedovati široki izbor domaćih specijaliteta.

Do kraja godine vlakovi će putnike dovoziti na već tradicionalne manifestacije – Dani vina u Vivodini, Stare seoske igre u Vrhovcu, Ljeto na kupalištu, ŠtrudlaFestu Jaškovu, Dvorski balovi u Starom gradu Ozlju itd., a isto toliko vlakova priprema se i za 2018. godinu.

U povodu polaska prvog turističkog vlaka, svim putnicima  dobrodošlicu je poželjela gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić:

-Radujemo se dolasku novih gostiju i prijatelja vlakom u naš mali grad. Bogata povijest našeg kraja, prirodna i kulturna baština koja stoljećima svjedoči o ponosnom i prekrasnom Ozlju, zahvaljujući projektu RUMOBIL, nikada vam nije bila bliže. Pozivam sve na zanimljiv izlet i druženje u Ozlju, u mjesecu koji posvećujemo velikoj slikarici Slavi Raškaj.

Projekt RUMOBIL okuplja 16 partnera iz sedam europskih zemalja, a iz Hrvatske, osim HŽ Putničkog prijevoza u njemu sudjeluju Savez za željeznicu i HŽ Infrastruktura. Cilj projekta koji se financira iz fonda Interreg Central Europe jest novim modelima mobilnosti pomoći gospodarstvu ruralnih krajeva kako bi se smanjilo iseljavanje.

Više o RUMOBIL-u možete naći na linku

© 2020 Savez za Željeznicu