Savez za Željeznicu

RUMOBIL najavljuje proljeće

RUMOBIL najavljuje proljeće

Prvi ovogodišnji RUMOBIL-ov vlak kreće iz Zagreba prema Ozlju u subotu 24. ožujka u 13.14 sati. Povratak iz Ozlja za Zagreb je u 21 sat. Cijena je 40 kuna za relaciju Zagreb – Ozalj – Zagreb, a 20 kuna za relaciju Karlovac – Ozalj -Karlovac, dok je za djecu do 6 godina putovanje besplatno.
Prošlogodišnjeg ožujka, u okviru INTERREG-ovog projekta RUMOBIL, u Hrvatskoj se počeo provoditi pilot-projekt vožnje turističkog vlaka na relaciji Zagreb – Ozalj. Od ožujka do listopada 2017. vozilo je 14 vlakova sa 516 putnika, sa promjenjivim odazivom na pojedine vlakove zbog povremenih loših vremenskih prilika. Svaki izletnički vlak imao je svoju priču, od posjeta Zavičajnom muzeju Ozalj i raznim OPG-ovima, preko kupanja na Kupi ispod starog grada Ozlja i branja gljiva, do posjeta raznim manifestacijama kao što su Dani Slave Raškaj, Dani vina u Vivodini, Dani štrudle u Jaškovu itd. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, HŽ Putnički prijevoz, kao nositelj pilot-projekta i Grad Ozalj, kao korisnik, i za ovu godinu isplanirali su dvadesetak novih vožnji sa različitim sadržajima.


Prvi ovogodišnji RUMOBIL vlak kreće iz Zagreba u subotu 24. ožujka u 13.14, a iz Karlovca u 14.20 sati. Povratak iz Ozlja je u 21 sat. Cijena je 40 kuna za relaciju Zagreb – Ozalj – Zagreb, a 20 kuna za relaciju Karlovac – Ozalj -Karlovac, dok je za djecu do 6 godina putovanje besplatno.
Prvo putovanje u subotu 24. ožujka posvećeno je Slavi Raškaj, jednoj od najvećih hrvatskih slikarica. U sklopu programa „Ožujak – mjesec Slave Raškaj u Ozlju“, bit će organizirana stručno vođena tura „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj“,  koja prolazi ozaljskim krajolicima u kojima je Slava slikala svoje najdraže motive: Stari grad, Kupu, prirodu, mlinove i seljake te završava obilaskom Zavičajnog muzeja Ozalj, gdje se nalazi spomen zbirka Slave Raškaj. U 19 sati u jedinstvenom ambijentu  Zavičajnog muzeja, smještenog u Starom gradu Ozlju, bit će prikazan igrani film redatelja Dalibora Matanića „Sto minuta slave“, nakon kojeg slijedi razgovor s glavnom glumicom i producenticom Sanjom Vejnović.


Ostali tematski vlakovi, koji će voziti do 31. kolovoza, bit će posvećeni aktivnom odmoru i izletnici će moći sudjelovati na biciklijadi, posjetiti staze za nordijsko hodanje, planinariti, kupati se u Kupi te upoznavati s kulturnom, prirodnom i povijesnom baštinom ozaljskog kraja. Subotom će izletnički vlakovi voziti na manifestacije kao što su Stare seoske igre u Vrhovcu, Dani vina u Vivodini, Noć knjige u Ozlju, izložbu oldtaimera, a bit će organizirana i posjeta pavlinskom samostanu Svetice iz 17. stoljeća, biseru hrvatske kulturne i sakralne baštine.
Na mrežnoj i FB stranici Saveza za željeznicu, koji je pridruženi partner na Projektu, i ove godine izvještavat ćemo o svim vožnjama novih izletničkih vlakova iz pilot-projekta RUMOBIL, kao što smo to radili i 2017.
Projekt RUMOBIL okuplja 16 partnera iz sedam europskih zemalja, a iz Hrvatske, osim HŽ Putničkog prijevoza, koji je nositelj pilot-projekta izletničkih vlakova, u njemu još, kao pridruženi partneri sudjeluju Savez za željeznicu i HŽ Infrastruktura. Cilj projekta, koji se financira iz fonda Interreg Central Europe, jest novim modelima mobilnosti pomoći gospodarstvu ruralnih krajeva kako bi se smanjilo iseljavanje.
Više o RUMOBIL-u možete naći na http://www.szz.hr/portfolio-item/projekt-rumobil-2

© 2019 Savez za Željeznicu