Savez za Željeznicu

Putovanje mladih željeznicom jeftinije od korištenja automobila

Putovanje mladih željeznicom jeftinije od korištenja automobila

U Francuskoj je predstavljena usluga koja mladima omogućuje jeftina putovanja željeznicom jeftinija i od korištenja osobnog vozila.

Nova usluga Francuskog operatera SNCF koji u svojoj ponudi ima i poznate francuske vlakove velikih brzina TGV podržava putovanje mladih. To je nova karta TGVmax koju mogu kupiti svi mladi koji imaju između 16 i 27 godina, a košta samo 79€ mjesečno uz mogućnost korištenja gotovo svih vlakova i to besplatno. To znači da mladi sada mogu putovati puno jeftinije unutar cijele Francuske koristeći gotovo sve vlakove, svaki dan u godini. U uslugu je uključeno 94% TGV vlakova i svi Intercity vlakovi.

Ovim potezom operatera SNCF nastoji omogućiti mladima da putuju gdje žele, kada god žele i bez brige o vlastitom budžetu i troškovima uz maksimalnu udobnosti putovanja vlakovima velikih brzina. Cijena ove karte jeftinija je i od troškova osobnog vozila za povratno putovanje car sharing vozilom primjerice od Pariza do Marseilla što je vrlo konkurentna cijena i dobar način poticanja mladih da koriste željeznicu.

Rezervacija putovanja u drugom razredu može se napraviti do 30 dana unaprijed, najmanji paket koji korisnik može odabrati je 3 mjeseca uz naknadu od 1€ za prvi mjesec korištenja. Postupak registracije obavlja se online putem web stranice SNCF-a uz minimalan broj informacija (potreban je samo broj osobne iskaznice, fotografija i IBAN). Prema informacijama SNCF-a do sada se za korištenje usluge registriralo preko 10 000 ljudi od čega 23,53% čine mladi između 20 i 24 godine.

Više informacija o usluzi dostupno je na linku.

© 2020 Savez za Željeznicu