Savez za Željeznicu

Erfurt i Ulzen – najbolje njemačke željezničke postaje u 2009.

Erfurt i Ulzen – najbolje njemačke željezničke postaje u 2009.

Željeznički kolodvor Erfurt, sjedište pokrajine Tiringije, službeno je 26. listopada u Berlinu proglašen najboljim kolodvorom u velikim gradovima u cijeloj Njemačkoj. U ponedjeljak su tako brojni uzvanici među kojima i njemački ministar prometa Gerold Wucherpfenning bili nazočni svečanoj ceremoniji uručenja nagrada.

Svake godine komisija sastavljena od po pet članova iz udruge „Pro Bahn“, udruge putnika DBV, Njemačkog prometnog kluba VCD, Autokluba Europa ACE i Allianz pro Scheine (partnerska organizacija Saveza za željeznicu) napravi „incognito“ posjete kolodvorima diljem Njemačke te ih ocjenjuje u mnogim kategorijama.

Najbolji kolodvor među manjim gradovima je kolodvor Uelzen u Donjoj Saskoj. Ovaj kolodvor zanimljive arhitekture dizajnirao je austrijski arhitekt Friedensreich Hundertwasser.

Posebnu nagradu dobila je željeznička pruga na Usedomu, otoku u Baltičkom moru, za odlično uređene sve kolodvore.

Nagrada za „Najbolji kolodvor godine“ dodjeljuje se od 2004. godine u dvije kategorije, za kolodvor u velikom i u malom gradu. Samo kolodvori koji uspiju zadovoljiti vrlo stroge kriterije po pitanju uslužnosti, čistoće, integriranosti u gradske i međugradske prometne sustave ulaze u konkurenciju za nagradu. Do sada su nagrade osvajali Karlsruhe i Schwerin – 2008, Berlin Glavni kolodvor i Landsberg am Lech – 2007, Hamburg Dammtor i Oberstdorf – 2006, Mannheim i Wismar – 2005, te Hannover i Lübben – 2004.

Ante Klečina

Više na:

http://www.allianz-pro-schiene.de/eng/press/press-archive/press-2009/2009-60/ (engleski)

http://www.allianz-pro-schiene.de/presse/pressearchiv/presse-2009/2009-60/ (njemački)

© 2020 Savez za Željeznicu