Savez za Željeznicu

Dogovoreno bolje željezničko povezivanje Hrvatske i BIH

Dogovoreno bolje željezničko povezivanje Hrvatske i BIH

HŽ Cargo i Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) poboljšat će suradnju kako bi se ubrzao teretni željeznički promet s lukom Ploče, a pokrenut će i inicijativu za obnovu unske pruge.
DSCF37512_24_09_09_cakovec

Sastanak je održan u Sarajevu, a njemu su i nazočili direktor HŽ Carga Danijel Krakić i predsjednik uprave ŽFBiH Nijaz Puzić. Tijekom sastanka dogovoreni su novi modaliteti tehničko-tehnološke suradnje koji će osobito koristiti teretnom željezničkom prometu čije je odredište luka u Pločama, čime će se ubrzati postupak primopredaje vlakova pri prelasku granice.

“Dogovorili smo načine povezivanja prometa, prijevoza i rada, što sve može biti važno za Ploče, ali za srednjodalmatinske luke.” – rekao je Krakić dodavši da su sporazumi o suradnji koji su bili na snazi zastarjeli pa ih je trebalo prilagoditi novim potrebama.

Predsjednik Uprave ŽFBiH potvrdio je kako su oba prijevoznika ocijenila da bi obnova unske pruge kojom bi se najkraćom relacijom povezao Zagreb i srednjodalmatinske luke bila od interesa za teretni promet obje zemlje.

“Zajednički ćemo uputiti takav prijedlog mjerodavnim ministarstvima i HŽ Infrastrukturi.”- kazao je Puzić podsjećajući kako bi sastavni dio projekta bila i obnova dijela pruge kod Knina. Uz to bilo bi potrebno riješiti i režim prelaska granice s obzirom na to da pruga na više mjesta prelazi međudržavnu granicu.

A.P.

Foto: A. Klečina

Izvor: hzcargo.hr

© 2020 Savez za Željeznicu