Savez za Željeznicu

ČEŠKA: MILIJUN PUTNIKA VIŠE NEGO LANI

ČEŠKA: MILIJUN PUTNIKA VIŠE NEGO LANI

Linije na kojima su uvedeni modernizirani vlakovi i na kojima su smanjena vremena putovanja znatno su privukle korisnike na putovanje željeznicom.

Interes za uslugama državnih željezničkih prijevoznika nastavlja rasti. Tijekom prvih pet mjeseci ove godine Češke željeznice (České dráhy (ČD)) prevezle su 71,8 milijuna putnika, što je 1 milijun ili 1,4 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine.

Povećani broj korisnika zabilježen je u unutarnjem i međunarodnom prijevozu. Većinom se radi o linijama na kojima voze modernizirani vlakovi ili na kojima su znatno smanjena vremena putovanja. To je npr. ruta Prag – České Budějovice, na kojoj je ČD uveo novu liniju ‘Jižní expres’. Ova linija povezuje regionalni i nacionalni glavni grad, a putovanje traje dva sata, što je 20 minuta kraće vozno vrijeme nego prije.

Vidljiv je i povećani interes za regionalne rute Prag – Plzeň – Cheb i Prag – Ostrava te je zapažen značajan broj novih putnika u prigradskom prijevozu velikih aglomeracija, gdje je putovanje vlakom brže nego vožnja osobnim automobilom.

„Gledajući danas, svaki Čeh godišnje putuje otprilike 100 kilometara više nego prije osam godina, a ove godine taj je broj još veći.“ – izjavio je Michal Štěpán, član Upravnog odbora putničkog prijevoza ČD-a

U odnosu na brojke iz 2010. godine, ČD je prošle godine zabilježio 8,5 milijuna putovanja više, a ukupna prijeđena udaljenost putovanja vlakom porasla je za više od 800 milijuna kilometara.

Izvor: www.cer.be

Autor: Božo Cicvarić

© 2018 Savez za Željeznicu