Savez za Željeznicu

Suvremena željeznica u uvjetima liberaliziranog tržišta – tribina i panel rasprava

Suvremena željeznica u uvjetima liberaliziranog tržišta – tribina i panel rasprava

U ponedjeljak 22. studenoga 2021. u 10.00 sati u zagrebačkom hotelu Westin organizira se tribina pod naslovom „Suvremena željeznica u uvjetima liberaliziranog tržišta”. Skup u povodu „2021. – Europske godine željeznice“, odvija se „u živo“ po svim epidemiološkim mjerama, a može se pratiti i „on line“.

U povodu „2021. – Europske godine željeznice“ Savez za željeznicu ove godine organizirao je dvije tribine, prvu u svibnju u Varaždinu, a drugu u srpnju u Čakovcu. Godinu privodimo kraju sa još jednom tribinom koju organiziramo zajedno sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U uvodnom dijelu održat će se tri izlaganja. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Alen Gospočić govorit će o modernizaciji i restrukturiranju željezničkog sektora, član Vijeća HAKOM-a dr.sc. Nikola Popović dat će informaciju kako tržišno natjecanje može biti pokretač željezničkog sektora, a predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina,  govorit će o tome kako održivi razvoj željezničkog prijevoza može doprinijeti razvoju nacionalnog gospodarstva.

U panel diskusiji, koja će uslijediti nakon uvodnih izlaganja, sudjelovat će predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture  Ivan Kršić,  Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić,  predsjednik Uprave HŽ Carga Dragan Marčinko, član Uprave TRANSAGENT RAILA Boris Rosanda, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić te ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.  

Oni će kroz diskusiju odgovoriti na aktualna pitanja vezana uz: program modernizacije željezničke infrastrukture, izazove s kojima se susreću prijevoznici na tržištu usluga u željezničkom teretnom prijevozu liberaliziranom 2013. godine, ulozi domaće željezničke industrije u modernizaciji voznoga parka nacionalnog putničkog prijevoznika, koristima koje nova koncesija u riječkoj luci donosi željezničkom sektoru i  hrvatskom gospodarstvu te niz drugih aktualnih gospodarskih pitanja.

Pokrovitelji tribine su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Zlatni sponzor tribine je AP Consulting iz Varaždina, srebrni sponzor Varaždinska županija te brončani sponzori ALTPRO, Grad Križevci, HŽ Putnički prijevoz, Končar – električna vozila i Rail Cargo Carrier Hrvatska.

Što je „2021.- Europska godina željeznice“?

Europska komisija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice, kao dio europskih napora u okviru Europskog zelenog plana, plana koji je EU izradila s ciljem održivog gospodarstva i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Jedan od ključnih elemenata Plana je pokrenuti čišće i zdravije načine prijevoza jer je prijevozni sektor trenutno odgovoran za 25 posto europske emisije stakleničkih plinova. Europski zeleni plan traži 90 posto smanjenja emisija u prijevoznom sektoru do 2050. godine.

Aktivnostima u okviru Europske godine željeznice želi se omogućiti zamah prema povećanju udjela željezničkog prijevoza na prijevoznom tržištu. Kroz različite događaje, projekte i aktivnosti diljem Europe, ističu se različite dimenzije željeznice, od, u svijetu vodeće, europske željezničke inovativne industrije do uloge željeznice u europskoj kulturi i baštini, važnoj ulozi u povezivanju regija, ljudi i poslovanja, ulozi u održivom turizmu, kao i njenu uključenost u odnose Europe sa susjednim zemljama.

Dok je europski prometni sektor odgovoran za 25 posto emisije stakleničkih plinova, istodobno je željeznica u Europi odgovorna za manje od 0,5 posto emisija stakleničkih plinova povezanih s prometom. To ju čini najodrživijim načinom putničkog i teretnog prijevoza. Između ostalih prednosti željeznica je izuzetno sigurna i povezuje europske ljude i gospodarstvo preko transeuropske prometne mreže (TEN-T). Bez obzira na te prednosti, samo oko 7 posto putnika i 11 posto robe prevozi se željeznicom. Sve su to činjenice koje su Europsku komisiju potakle na složeni projekt organizacije Europske godine željeznice.

Link za praćenje nalazi se ovdje:

https://youtu.be/lLgiKyeouKw

© 2022 Savez za Željeznicu