Savez za Željeznicu

Splitski i zagrebački kolodvori na najboljim europskim fotografijama

Splitski i zagrebački kolodvori na najboljim europskim fotografijama

Među 12 najboljih europskih željezničkih fotografija, odabranih između njih 700 pristiglih na natječaj, našle su se i dvije fotografije hrvatskih autora sa motivima splitske luke i kolodvora te zagrebačkog Glavnog kolodvora.

Europska zajednica željeznica (CER) nedavno je odabrala 12 najboljih fotografija koje su stigle na natječaj “Aline Bastin 2020” koji se po osmi puta održao u spomen na Aline Bastin, tragično preminulu zaposlenicu službe komunikacija CER-a  u terorističkom napadu u Bruxellessu. Tema fotografskog natječaja za fotografije snimljene u 2020. godini bila je “Željeznica koja povezuje”. Na natječaj je stiglo preko 700 fotografija sudionika iz 25 europskih zemalja. Odabrano je 12 najboljih fotografija uz koje je svaki autor napisao što mu znači željeznica, a to je prilika koja im je pružena zbog obilježavanja Europske godine željeznice.  Svih 12 odabranih fotografija sa imenima autora, naslovom i kratkom izjavom mogu se pogledati na mrežnoj stranici CER-a http://www.cer.be/photocontest

Tijekom godine iste će se fotografije pojavljivati na twitteru i koristit će se u najnovijoj kampanji CER-a “Budućnost = željeznica”.

Purple Side – foto: Slobodan Mitrić

Ono što nas posebno veseli jest to da je od 700 pristiglih fotografija u 12 najboljih, pored jedne fotografije autora iz Portugala, Češke, Bugarske, Slovačke, Mađarske, Litve, Austrije, Italije, Nizozemske i Rumunjske, ušlo čak dvije fotografije hrvatskih autora. Prvi hrvatski autor je Splićanin Slobodan Mitrić, koji je snimio fotografiju “Ljubičasta strana”, a druga autorica je Zagrepčanka, umirovljena profesorica zemljopisa Julija Domac sa fotografijom “U pokretu”. Mitrićeva fotografija splitske luke i željezničkog kolodvora, snimljena u zalazak sunca sa njegovog balkona iz zgrade ponad kolodvora, već se “vrti” u promotivnoj kampanji CER-a “Budućnost = željeznica”. Gospođa Domac svoje mjesto u 12 najboljih željezničkih fotografija u Europi osvojila je pak sa fotografijom prvog perona zagrebačkog Glavnoga kolodvora, također u vrijeme zalaska sunca. Fotografijom se bavi od studentskih dana, članica je Fotokluba Zagreb, a od najranijeg djetinjstva obožava putovanja željeznicom.

In Movement – foto: Julija Domac

Potražili smo Slobodana Mitrića, jer je on naš željezničar, voditelj pružnih građevina u  Nadzornom središtu HŽ Infrastrukture Split, a na željeznici radi od 1983. godine. O ovom osobitom priznanju za jednu od 12 najboljih europskih  željezničkih  fotografija, snimljenu njegovim Pentaxom, rekao nam je sljedeće:

-Amaterskom fotografijom bavim se intenzivnije zadnjih 10 godina. Snimam iz čistog zadovoljstva, najviše na putovanjima i u prirodi. Volim motive  zalaska sunca, makrofotografije biljaka i životinja, ali i sve druge koji su mi zanimljivi. Vrlo rijetko šaljem fotografije na natjecanja, ali kad sam vidio ovaj CER-ov natječaj za željezničku fotografiju, posalo sam 5 fotografija sa motivima iz Splita i mostova u Lici jer radim kao nadzorni inžinjer na održavanju na “projektu Lika”. Kad su me obavijestili da su odabrali moju fotografiju “Purple Side”, bio sam ponosan, ali i iznenađen. Jer, to je jedna od mojih fotografija iz serije s motivima zalaska sunca, koji jako često fotografiram sa 5. kata zgrade iznad kolodvora u kojoj živim. A onda se u jednom trenutku na kolodvoru našao i vlak!

Inače, foto-natječaj CER-a održava se na godišnjoj razini, sa ciljem izbora 12 najboljih fotografija koje naglašavaju modernu željeznicu i njenu ekološku i ljudsku dimenziju. Pored priznanja za najbolju europsku željezničku fotografiju, autori dobivaju i 200 eura novčane nagrade.  

Tekst: Vlatka Škorić

Fotografije: Slobodan Mitrić i Julija Domac

© 2022 Savez za Željeznicu