Savez za Željeznicu

Pruga do Petrinje i obilaznica oko Petrinje? Butković potvrdio, idu oba projekta

Pruga do Petrinje i obilaznica oko Petrinje? Butković potvrdio, idu oba projekta

SISAK/ PETRINJA – Prilikom posjeta Sisku, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pitali smo imaju li Hrvatske željeznice u planu obnovu željezničke pruge od Siska do Petrinje, na što je Butković odgovorio kako Petrinja uskoro može očekivati i prugu.

„Mi smo prije nekoliko godina završili prugu do Siska, obnovljenu, još moramo obnoviti ovaj dio prema Petrinji. Hrvatske željeznice pripremaju jedno veliko zaduženje gdje bi upravo te regionalne, lokalne pruge uzele u obzir. Osim ovog spoja na autocestu, koji također paralelno ide, novog čvora Petrinja koji se projektira, on je uključen u realizaciju izgradnje autoceste, Petrinja može očekivati i obnovu nove pruge“.

Ističe kako izgradnja te pruge neće ići iz sredstava Europske unije, već iz kredita. „Hrvatske željeznice, odnosno HŽ infrastruktura priprema i utvrdila je popis svih regionalnih lokalnih pruga koje se ne mogu financirati iz europskih sredstava, budući da europskim sredstvima možemo financirati pruge samo na glavnim koridorima i mi pripremamo taj veliki zajam koji bi bio oko milijardu eura gdje će biti uključena i ova pruga. Nemojte me sada loviti da kažem točno koji dan, ali radimo na tome da i tu i druge pruge koje imaju potencijal i smisao obnovimo, ne iz EU fondova nego iz jednog povoljnog kredita s jednom od međunarodnih kreditnih institucija“, odgovorio je Butković.

Navedena dionica željezničke pruge od Siska do Petrinje nije u funkciji više od 25 godina, a prije točno 10 godina HŽ infrastruktura je najavila kako će obnoviti ukupno 10 kilometara ove željezničke dionice. Tada je bilo najavljeno kako će se obnova ove dionice sastojati od kompletne rekonstrukcije nosivog dijela pruge, ugradnje nove kolosiječne rešetke s novim tucanikom i poljima, kao što je bila najavljena obnova dva mosta, te uređenje redovnog stajališta u Mošćenici.

Na pitanje u kojoj je fazi projekt obilaznice oko Petrinje, Butković je kazao : „Što se tiče obilaznice Petrinja, ona je u projektnoj fazi, to rade Hrvatske ceste, čim se projektna dokumentacija napravi naći ćemo financiranje za tu cestu. Na sastancima s gradonačelnicom uvijek ističemo važnost gradnje te obilaznice jer nakon obnove ovih cesta po Petrinji, ako i dalje tranzit bude išao samim središtem grada opet ćemo doći u situaciju da ćemo vrlo brzo morati postojeće ceste ponovno obnavljati, pa u tom smislu moramo što prije graditi obilaznicu i ona ima prioritet“.

Prvi korak za izgradnju buduće petrinjske obilaznice napravljen je u travnju prošle godine kada je formalno i krenula procedura za izgradnju te kada su Hrvatske ceste raspisale poziv za izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš s ishođenjem Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

Autor: Mario Gršić

Prenijeto s: Portal53 – https://portal53.hr/pruga-do-petrinje-i-obilaznica-oko-petrinje-butkovic-potvrdio-idu-oba-projekta/

© 2023 Savez za Željeznicu