Savez za Željeznicu

Ulaganje u željeznički sektor kao odgovor na recesiju

Ulaganje u željeznički sektor kao odgovor na recesiju

Savez za željeznicu kao krovna organizacija koja okuplja 28 poduzeća i 8 udruga iz željezničkog sektora uputila je otvoreno pismo premijeru Sanaderu i ministru Kalmeti.

Ivo Sanader
premijer

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Božidar kalmeta
ministar

Otvoreno pismo

Ulaganje u željeznički sektor kao odgovor na recesiju

Savez za željeznicu kao krovna organizacija koja okuplja 28 poduzeća i 8 udruga iz željezničkog sektora sa zabrinutošću promatra posljednja događanja te niz negativnih natpisa vezanih uz Hrvatske željeznice. Sustav HŽ-a pokretač je gospodarskih aktivnosti cijelog željezničkog sektora kojeg direktno i indirektno čini više od 80 poduzeća te  o njemu ovisi više od 50 000 ljudi. Nadamo  se da  stvaranje klime u kojoj se svi željezničari i svi oni koji posluju sa željeznicom proglašavaju kriminalcima i lopovima neće utjecati na Vas i odluke Vlade RH.

Smatramo  da željeznički sektor, kao generator razvoja, mora naći svoje mjesto u gospodarskoj i prometnoj politici  RH. Građani i gospodarstvo nakon autocesta koje su sagrađene po najvišim standardima zaslužuju isto takve pruge i vlakove.  Ulaganjem u željezničku infrastrukturu, lokomotive, vlakove i vagone direktno se potiče domaća industrija i očuvanje radnih mjesta. Bez ulaganja, budućnost svih u željezničkom sektoru, pogotovo malih privatnih poduzetnika koji proizvode za željeznicu, krajnje je neizvjesna.. Ako željeznički sektor prepoznamo kao nužnu alternativu koju hrvatski prometni sustav mora osigurati svojim građanima i gospodarstvu, lako ćemo uvidjeti  da željeznički sektor nije dio problema već dio rješenja.

Ovom putem pozivamo i državne institucije da identificiraju kriminalce u sustavu te da ih procesuiraju, ukoliko takvi postoje, a ne da ljagu svaljuju na cijeli sustav. Procesuiranjem pojedinaca koji narušavaj ugled cijele tvrtke maksimalno bi se zaštitio novac poreznih obveznika te skinula ljaga s poštenih ljudi i cijelog sustava.

Branko Kreš
predsjednik

© 2021 Savez za Željeznicu