Savez za Željeznicu

ILCAD – edukacije i prevencije nikad dosta!

ILCAD – edukacije i prevencije nikad dosta!

 

U Nizozemskoj u sljedećih 5 godina planiraju denivelirati sve ŽCP-e, rečeno je to na 10. međunarodnom danu svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day), koji je u Zagrebu obilježen 7. i 8. lipnja 2018., konferencijom u zagrebačkom Muzeju Mimara te tehničkim posjetima proizvodnom pogonu tvrtke ALTPRO i ŽCP-u Poznanovec.

Nakon prva dva ILCAD-a u Briselu (2009. i 2010.), a potom u Varšavi, Parizu, Ženevi, Lisabonu, Istambulu, Rigi i Montrealu,  Međunarodna željeznička unija (UIC) organizaciju 10. dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima povjerila je Zagrebu, točnije HŽ Infrastrukturi i FPZ-u. Njima, kao suorganizatorima, pridružilo se i mnoštvo sponzora. Od članica Saveza za željeznicu, osim ALTPRO-a, koji je bio generalni sponzor, 10. ILCAD poduprli su još i HŽ Putnički prijevoz, Končar-KET, RŽV Čakovec i RCC  Hrvatska. Konferenciji je prisustvovalo oko 160 stručnjaka iz 28 zemalja svijeta, od Japana, SAD-a, Kanade, Rusije, preko Indije do europskih zemalja. Istodobno s konferencijom 7. lipnja, na platou ispred Muzeja bio je organiziran poseban program za mlade, jer je tema ovogodišnjeg ILCAD-a bila sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima. Oni su sudjelovali u edukativno-preventivnim radionicama vezanim uz sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima, nagradnim igrama, kvizovima znanja, umjetničkom kutku sa studentima ALU itd. Zanimljiv program ispred Muzeja Mimara bio je zaokružen nastupom glazbenog sastava Vatra. Sljedeći dan, 8. lipnja, sudionici obišli su novi pogon tvrtke ALTPRO u Buzinu te ŽCP Poznanovec.

 

Središnji dio 10. ILCAD-a bila je konferencija 7. lipnja, na kojoj su stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, institucija vezanih uz promet, akademske zajednice te brojni partneri iz područja prometa i sigurnosti u prometu, održali preko 20 prezentacija, na kojima su pokazali nove tehnološke mogućnosti povećanja sigurnosti na ŽCP-ima, kao i niz primjera edukativno-promotivnih kampanja. Tako je Pier Ering, direktor ProRaila i predsjednik europskih infrastrukturnih menadžera (EIM), govorio o strategiji „0“ prijelaza ceste preko pruge, kojom se Nizozemske željeznice spremaju u sljedećih 5 godina denivelirati sve ŽCP-e. On je također najavio da će se 11. ILCAD održati u Nizozemskoj. Predstavnik Čeških željeznica, koje već dugi niz godina provode promotivne kampanje, pokazao je primjer istraživanja u kojem su prvo snimili  svjesnost od opasnosti, proveli kampanju, a potom ponovno ocijenili svjesnost i dobili rezultat u kojem je svjesnost porasla od 20 do 60 posto, što je još jednom potvrdilo potrebu održavanja promotivno-edukativnih kampanja. Poljaci su pak osnovali posebnu fondaciju koja se bavi društveno odgovornim pitanjima, a među njima i štetama i krađama na željeznici te sigurnosti na ŽCP-ima. U tome imaju odličnu suradnju sa policijom, rade se radionice za djecu u centrima za obuku strojovođa, surađuju sa poznatim youtuberima, listopad su proglasili mjesecom sigurnosti na ŽCP-ima, a u kampanjama im je glavni govornik predsjednik uprave PKP-a. Organiziraju evente i press konferencije, a njihovi filmovi na Youtubeu pregledaju se oko 800.000 puta godišnje. Sa problemima svjesnosti o opasnostima bore se i u Japanskim željeznicama. Yasuhiro Furusawa iz Zapadne japanske željeznice (JR) rekao je to da imaju 18 milijuna putnika dnevno, oko 700.000 puta dnevno se otvaraju ili zatvaraju prolazi na 6.840 prijelaza. U svojim kampanjama podjele godišnje preko 10 milijuna letaka, na ŽCP-ima su instalirali prekidače za opasnost, preko kojih strojovođe dobivaju obavijest da je netko na prijelazu, na uređajima imaju svjetla koja se vide sa svih strana prijelaza (360 stupnjeva),  a među raznim edukativnim filmovima snimili su i seriju sa samurajima – vidjeli smo jedan u kojem samuraji na konjima oprezno prelaze preko ŽCP-a… Ni sve to nije dovoljno jer se, kao i kod nas, najveći broj nesreća na Japanskim željeznicama događa na prijelazima koji imaju najveći stupanj osiguranja.

Andy Elkins, iz američke udruge Lifesaver, ispričao je to kako u Americi posebno obrazuju „ambasadore sigurnosti“. Imaju ih preko 1500 i oni širom zemlje promoviraju sigurnost na ŽCP-ima na različite načine, preko TV-a, radijskih kanala, društvenih mreža i u direktnom kontaktu, a izmjerili su da je njihove prezentacije vidjelo preko 1,5 milijun korisnika. Naziv kampanje je „Gledaj! Stani! Misli na vlak!“, a rade se i posebne edukacije za mlade vozače. Kampanja uključuje video sadržaje na društvenim mrežama i mrežnu stranicu sa interaktivnom kartom sa mjestima na kojima su se dogodile nesreće u zadnjih 10 godina. Ista se kampanja provodi i u Kanadi, a na sve se troši golemi novac, koji mi u Hrvatskoj možemo samo sanjati! Estonija ima kampanju pod nazivom „Pusti vlak da prođe“, a prate ju bijeli baloni, kao simboli sreće i mira. U preventivi Francuzi su otišli još dalje pa pomoću kognitivnih metoda proučavaju kakve bi se situacije mogle dogoditi, a koje bi mogle izazvati nesreću i onda prema nalazima planiraju kampanje.

Pokrovitelji odlično organiziranog 10. ILCAD-a bili su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova. U ime predsjednice RH okupljene je pozdravio njen savjetnik Krešimir Ćosić te istaknuo važnost podizanja razine sigurnosti u prometu, kako putem edukativnih aktivnosti tako i putem modernizacije i ulaganja. Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić istaknuo je to kako su putem Nacionalnog programa sigurnosti u prometu u razdoblju 2011. – 2020. osigurana sredstva za implementaciju mjera koje trebaju povećati razinu sigurnosti najranjivijih skupina u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima. U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture državna tajnica Nikolina Brnjac u svom je obraćanju naglasila to kako je resorno ministarstvo u svibnju ove godine usvojilo Program rješavanja željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza preko pruge za razdoblje od 2018. do 2022. godine u sklopu kojega će Ministarstvo putem HŽ Infrastrukture pokrenuti veliki investicijski ciklus za podizanje razine osiguranja pružnih prijelaza. Pozdravljajući u ime suorganizatora, član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Z. Žubrinić, sudionicima konferencije zaželio je dobrodošlicu u Zagreb te rekao to kako, osim na projektima modernizacije mreže, HŽ Infrastruktura kontinuirano radi na i podizanju razine osiguranja pružnih prijelaza. Za razdoblje od 2018. do 2022. za osuvremenjivanje željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza HŽ Infrastruktura planira osigurati gotovo 250 milijuna kuna.

Istini za volju, valja naglasiti i to da je povjerenje za suorganizciju 10. ILCAD-a HŽ Infrastruktura “zaslužila” svojim dosadašnjim aktivnostima na edukaciji i prevenciji opasnosti na ŽCP-ima, koje su međunarodno prepoznate. Naime, od 2000. godine u Hrvatskoj se provodi akcija “Vlak je uvijek brži”, koja je isprva bila namijenjena osnovnoškolcima, tijekom godina se okrenula i vozačima cestovnih vozila, a od 2011. godine  akcijom “Vlak je uvijek brži” na različitim ŽCP-ima u Hrvatskoj obilježava se i Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na ŽCP-ima (ILCAD).

Foto: Ante Klečina

© 2021 Savez za Željeznicu