Savez za Željeznicu

Godina željeznice – o budućnosti željeznice na najvišoj razini

Godina željeznice – o budućnosti željeznice na najvišoj razini

Europska komisija sa portugalskim predsjedanjem Vijeću Europe u ponedjeljak 29. ožujka od 14. do 17. sati organizira zajedničku “kick-off” konferenciju kojom će i službeno započeti Europska godina željeznice. I vi možete sudjelovati na konferenciji putem videolinka.

Od 1. siječnja 2021. na razne načine obilježava se Europska godina željeznice. Osim redovnih poslovnih konferencija i sastanaka u Europskoj komisiji, CER-u, UIC-u i europskim željezničkim upravama, organizirat će se i niz zajedničkih događanja svih sudionika kojima je željeznica u fokusu interesa.

Tako će Europska komisija sa portugalskim predsjedanjem Vijeću Europe u ponedjeljak 29. ožujka od 14. do 17. sati organizirati zajedničku “kick-off” konferenciju kojom će i službeno započeti Europska godina željeznice. Sukladno uvjetima u kojima živimo, bit će to virtualna konferencija koja će se putem videoveze prenosti iz Lisabona. Konferencija bit će organizirana večer uoči neformalnog sastanka Vijeća ministara posvećenog željezničkom transportu.

Konferenciju će otvoriti europska povjerenica za transport Adina Vălean i portugalski ministar infrastrukture i stambene izgradnje Pedro Nuno Santos. U programu sudjelovat će i europarlamentarka Anna Deparnay-Grunenberg, ujedno i izvjestiteljica za Europsku godinu željeznice, predsjednica Parlamentarnog odbora za transport Karima Delli, povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira te nizozemski državni tajnik za upravljanje infrastrukturom i vodama Stientje van Veldhoven.

Putem videoveze konfereneciji će se pridružiti i niz drugih visokopozicioniranih stručnjaka koji će sudjelovati u panel diskusijama na ključnu temu – budućnost željeznica u Europi. Jedan panel bit će posvećen temi željezničke infrastrukture, interoperabilnosti, povezivanju i teritorijalnoj koheziji, drugi panel modernim servisima, pametnoj mobilnosti i integraciji prometnih modova, dok treći nosi naslov “Uključivo značenje transporta sa bogatom poviješću  i atraktivnim mogućnostima zapošljavanja”. (Inclusive Means of Transport with Rich History and Attractive Career Opportunities)

Događaj moći će se pratiti putem poveznice koja će biti objavljena na mrežnoj stranici Europske godine željeznice (https://europa.eu/year-of-rail/news_en). Pristup poveznici besplatan je i otvoren za sve željezničke profesionalce, kao i za ljubitelje željeznice. 

Program možete pogledati OVDJE.

Izvor: mrežna stranica Europske godine željeznice

Fotografije: Ante Klečina

© 2022 Savez za Željeznicu