Savez za Željeznicu

Ante Klečina novi predsjednik SZŽ

Ante Klečina novi predsjednik SZŽ

– Čast mi je da dolazim na čelo ove organizacije nakon toliko godina profesionalnog i volonterskog rada u Savezu. Savez je organizacija koja je postala brend vezan za sve težnje profesionalaca, dužnosnika i entuzijasta za razvoj suvremenog željezničkog sektora, ali i čitavog održivog prometnog sektora – rekao je u svom nastupnom govoru novoizabrani predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina.

U prostorijama HUP-a u Zagrebu u utorak 28. rujna održana je 12. godišnja redovna i izborna skupština Saveza za željeznicu na kojoj su jednoglasno i  bez rasprave prihvaćeni Izvještaj o radu i Financijski izvještaj za 2020., Plan rada i Financijski plan za 2021. godinu te izabrani novi članovi tijela Saveza. Izborna skupština trebala je biti održana još u siječnju ove godine, ali zbog protuepidemijskih mjera, vezanih uz COVID 19, to nije bilo moguće pa je uz suglasnost Ureda za udruge grada Zagreba produžen mandat starim članovima do održavanja Skupštine.

Zoran Maršić i Ante Klečina. Foto: Vlatka Škorić

Skupštinu je otvorio dosadašnji predsjednik Saveza za željeznicu Zoran Maršić koji se nakon izbora radnih tijela osvrnuo na rad  Saveza u 2020.

-Rad Saveza u 2020. i 2021. bio je obilježen koronom. Nismo se mogli uključiti u nove projekte, održali smo ograničen broj događaja i to većinom  „on line“,  a su razdoblje obilježili i značajni financijski problemi, kao uostalom I većinu nevladinih udruga. Zbog nedostatka novih prihoda iz projekata, Savez je tijekom 2020. „pokrivao samo hladni pogon“ sredstvima od članarina, ali stvari se pomalo pomiču, tako da mogu reći da je kriza iza nas, zaključio je Maršić. On se prije izbora novoga predsjednika zahvalio svima na suradnji i izrazio nadu da je ispunio očekivanja članstva.

Jedna od točaka Skupštine bio je i Plan rada za 2021. koji je, u dijelu u kojem je to bilo moguće, ispunjen, dok je zbog COVID mjera izostao dio plana vezan uz edukaciju mladih i pronalaženje novih projekata. Ipak, raduje činjenica da su ove godine Savezu pristupile tri nove članice: AP Consulting j.d.o.o., Grad Ludbreg i  Općina Mali Bukovec jer su pronašli interes u projektnoj suradnji sa Savezom na temama ruralne mobilnosti i obnovljivih izvora energije.

Nakon prihvaćanja Plana rada i Financijskog plana za 2021., uslijedio je izbor radnih tijela. Za predsjednika Saveza za željeznicu jednoglasno je izabran dugogodišnji glavni koordinator SZŽ, zaposlenik Varaždinske županije i predavač na Sveučilištu Sjever Ante Klečina. Na mjesto zamjenika predsjednika Saveza za željeznicu ponovno je izabran direktor i vlasnik tvrtke ALTPRO Zvonimir Viduka, a za članove Predsjedništva izabrani su Renato Humić iz  HŽ Putničkog prijevoza, Josip Kleković iz Rail&Seea te dosadašnji predsjednik Zoran Maršić iz Sindikata željezničara Hrvatske.  U Sud časti izabrani su: na funkciju predsjednika Milan Brkić iz RCCC-a, Alen Požgaj iz AP Consultinga na funkciju zamjenika predsjednika te Dubravko Bilić iz grada Ludbrega za člana. Za likvidatora izabran je Ivica Rus iz Međimurske županije.

Slijeva na desno: Alen Požgaj i Dubravko Bilić (članovi Suda časti), Zoran Maršić (član predsjedništva), Ante Klečina (predsjednik), Zvonimir Viduka (zamjenik predsjednika), Renato Humić (član predsjedništva). Foto: Vlatka Škorić

Zahvaljujući na izboru za predsjednika Ante Klečina je rekao:

– Čast mi je da dolazim na čelo ove organizacije nakon toliko godina profesionalnog i volonterskog rada u Savezu. Savez je organizacija koja je postala brend vezan za sve težnje profesionalaca, dužnosnika i entuzijasta za razvoj suvremenog željezničkog sektora, ali i čitavog održivog prometnog sektora. Tijekom korona krize udruga je prolazila teške dane i došla na rub financijske i organizacijske opstojnosti, no, volonteri i članovi Udruge nisu odustajali.  Ojačali smo svoje profesionalne kapacitete i sada zajedno, jači i uporniji nego prije, nastavljamo daljnji rad. Čeka nas suradnja s najboljim hrvatskim tvrtkama u željezničkom sektoru, suradnja s ministarstvima i agencijama, suradnja sa sveučilištima, suradnja s javnom upravom te drugim udrugama i institucijama koje rade na razvoju održivog prometa i na održivom razvoju generalno. Moramo u članstvo vratiti željezničke tvrtke koje su bile i osnivači Saveza te privući i privatne operatere koji nam se još nisu pridružili. Zajedno možemo polučiti sinergijske efekte koji će pomoći razvoj našeg gospodarstva, naših gradova i općina, naših županija, a što će na kraju rezultirati većom kvalitetom života naših građana. Posebnu pozornost Savez za željeznicu posvetit će mladima i zajednici. To uključuje sudjelovanje u edukativnim projektima namijenjenih raznim ciljanim skupinama, to uključuje i volonterski edukativni rad sa studentima i profesionalcima, suradnja sa ključnim donositeljima odluka u društvu i gospodarstvu ali i prema svom zainteresiranom građanstvu.

Iz rada skupštine. Foto: Vlatka Škorić

U prilogu su Izvještaj o radu za 2020. godinu, Plan rada za 2021. godinu te životopis novog predsjednika.

1 – Izvještaj o radu SZŽ 2020

2 – Plan rada SZŽ-2021-2022-final

3 – Klecina – CV – 2021-10-HR

© 2022 Savez za Željeznicu