Savez za Željeznicu

Sastanak hrvatskih i njemačkih poduzeća s područja željezničke infrastrukture

Sastanak hrvatskih i njemačkih poduzeća s područja željezničke infrastrukture

Priopćenje za medije:
Zagreb, 04. veljače 2009.

Sastanak hrvatskih i njemačkih poduzeća s područja željezničke infrastrukture

STRATEŠKO ULAGANJE OD 18 milijardi kuna U hrvatsku željeznicu?

Unatoč recesiji, u razdoblju od 2008. do 2012., Hrvatska će u razvoj željeznice uložiti 18 milijardi kuna, od čega će 16 milijardi doći iz državnog proračuna. Na sastanku hrvatskih i njemačkih poduzeća s područja željezničke infrastrukture koji su Hrvatska gospodarska komora i Klaster proizvođača željezničke infrastrukture organizirali u ponedjeljak istaknuto je da će ovo ulaganje, značajno kako za hrvatske gospodarstvenike tako i za inozemne ulagače, dovesti do oživljavanja hrvatskog gospodarstva. Posjet njemačkih gospodarstvenika organizirao je Savez za željeznicu u suradnji s partnerskom organizacijom Allianz pro Schiene iz SR Njemačke.

Na sastanku se okupilo desetak hrvatskih i pet njemačkih poduzeća s ciljem da se kroz razmjenu iskustava i uspostavu novih kontakata ostvari veća i bolja suradnja njemačkih i hrvatskih gospodarstvenika te zajednički poslovni uspjesi. Predsjednik Kruga za potporu Saveza za željeznicu g. Davorin Kobak izrazio je želju da ovaj sastanak urodi konkretnim  poslovnim uspjesima te da se i na taj način pokaže kako hrvatska poduzeća imaju što ponuditi, bilo kao proizvođači, bilo kao pouzdani partneri. Skupu se obratio i državni tajnik Ministarstva mora prometa i infrastrukture g. Branimir Jerneić koji je naglasio potrebu racionalnijem pristupu ulaganjima konstatiravši da je dinamika ulaganja u željeznički sektor u zadnje dvije godine pala za 25%. Unatoč tomu, predviđena strateška ulaganja od 18 milijardi kuna potvrđuju da je željeznički sektor prepoznat kao ključni generator gospodarskog razvoja.

Svoju organizaciju predstavio je i direktor Allianz Pro Schiene g. Dirk Flege, a o Klasteru proizvođača u željezničkoj infrastrukturi RH govorio je predsjednik Vladimir Frančić. Između ostalog, naglasio je kako je osnovna svrha klastera povećati udio domaćih industrijskih poduzeća u proizvodnji željezničkih vozila i pripadajuće opreme kako bi se omogućio razvoj prateće industrije i usluga. Takvim razvojem stvorili bi se  uvjeti za nastup na stranim tržištima i povećanje izvoza, što bi u konačnici vodilo do otvaranja novih radnih mjesta. Sastanak je vodio Slavko Štefičar, glavni koordinator Poslovodstva Saveza za željeznicu. Skupu su se obratili i predsjednik uprave HŽ-Infrastrukture g. Mijat Kurtušić te predstavnici desetak njemačkih i hrvatskih poduzeća koji su nakon oficijelnog dijela dobili i priliku za individualne poslovne razgovore.

© 2020 Savez za Željeznicu